Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

18 februari: Massor av falukorv

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 15.15

Såg en annons om att vi svenskar måste "resa oss ur falukorvsträsket". I helsike heller, vilket trams!

En riktig, märkesskyddad falukorv är ju underbar mat. Kan varieras i det oändliga, är god och billig och inte alls så onyttig som vissa belackare tror. Så rör inte min falukorv!

Det vore kul att skriva en hel bok om falukorv. Det finns det inte plats för här, men fem snabba varianter måste jag få bjuda på:

Äppelgratinerad falukorv
Smörj en form med lite smör. Lägg ner skivor av falukorv. Dra över lite senap och tomatketchup. Täck varje korvbit med en skiva äpple och lite lök, som du först stekt mjuk. Toppa med riven ost. Gratinera i ugn tills färgen blivit gyllenbrun. Jättegott med potatismos till!

Falukorv provencale
Höll på att skratta ihjäl mig när jag såg det här namnet på en rätt för många år sen. Men gick sedan hem och provade. Det var lika gott som oxfilé!

Råstek potatis i skivor. Lägg i ugnsform. Skiva falukorv och lägg skivorna omlott över potatisen. Gratinera i 225 grader i cirka tio minuter. Klicka över så mycket vitlökssmör som samvetet tillåter och servera genast.

Korvsoppa
Om föregående enkla rätt låter lite elegantare på franska, kanske "korvsoppa" däremot inte sätter igång några gastronomiska vibbar direkt - men den är god!

Koka upp en liter vatten med en tärning hönsbuljong, eller två. Tillsätt rotfrukter och grönsaker efter tillgång: potatis, morötter, brysselkål, vitkål, jordärtskocka, palsternacka, sockerärter eller sugar snaps, gul och/eller röd lök, purjolök, paprika, körsbärstomater (brysselkål, lök och jordärtskocka är ett måste, tycker jag, sedan kan man ta vad man har).

Koka först det som tar längst tid: morot, palsternacka, potatis. Sist lägger du i det som knappt behöver kokas alls: purjolök (blir jättetrist om den får koka för länge) och sockerärter (samma sak med dem).

Lägg sist ner några nävar falukorv i bitar eller strimlor och låt koka en minut till. Strö över rikligt med klippt persilja. Magert och mycket smakrikt! Ostmackor passar jättefint till!

Shish korvkebab
Ja, grillspett alltså...

Skär falukorv i jämna bitar. Marinera dem om du vill en stund i grillolja. Eller blanda lite olivolja, rödvin, vitlök och kryddor och låt korven dra i det en stund. Varva korvbitar, klyftor av lök, små tomater och hoprullade baconskivor på spett. Pensla spetten med marinaden och grilla i ugnen; vänd en gång under grillningen.

Serveras med fördel tillsammans med ris och en god tomatsås. Riset kan man göra mer spännande genom att smaksätta med saffran och röra ner lite gröna ärter och majskorn.

Falukorv i favoritsås
Det här är festmat hemma hos oss! Falukorv i pepparrotssås, eller senapssås, eller tomatsås.

Vi gör det mycket enkelt för oss: kokar upp en bechamelsås, det vill säga fräser smör och mjöl, späder med - förslagsvis - matlagningsgrädde och kokar upp. Saltar och pepprar. Tilllsätter antingen pepparrot (rejält! En hel liten tub eller en halv stor brukar bli lagom) eller senap (blanda gärna svensk och fransk) eller tomatpuré och tomatketchup (samt i det här fallet gärna lite oxfond eller en oxbuljongtärning).

Sedan lägger vi ner korven i skivor och låter allt koka ett par minuter. Nykokt mandelpotatis är vårt favorittillbehör!

Sedan kommer du säkert själv på hundra andra goda versioner av falukorv. Tipsa gärna om dem!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".