Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

25 februari: Fem varianter på jordärtskockan

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 15.15
Jordärtskockor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

En riktig delikatess...

Det är möjligt att jordärtskockor är sånt man lär sig gilla med åren. När jag var liten tyckte jag att de smakade halvtrist. Numera inser jag att det är en delikatess - som kan användas på nästan hur många sätt som helst. Här är några riktigt goda förslag!

Jordärtskocksoppa med tryffel
Koka jordärtskockor och mandelpotatis (ungefär lika mycket av varje) i lättsaltat vatten. Om du vill kan du också låta en gul lök och lite blomkål koka med.

När allt är mjukt häller du av vattnet och tillsätter grädde - tunn eller tjock - så att den nästan täcker rotfrukterna. Rör ner en rågad matsked crème fraîche, salta och peppra och koka ett par minuter till.

Mixa till en slät soppa. Späd med vatten eller grädde om den blir för tjock. Smaka av med tryffelolja av bra styrka och kvalitet.

Servera varm som den är, eller med exempelvis lite brynta baconstrimlor eller en näve färska räkor eller bara en ost-toast bredvid. Är även utsökt god att äta ljummen eller kall. I det senare fallet kan soppan hällas i höga, små glas och utgöra komplement till en bit halstrad anklever eller en skiva rökt lax, kanske med lite ruccola ovanpå fisken.

Gratäng på jordärtskockor
Koka en vitsås: fräs 2 msk smör med 2 msk vetemjöl och späd med mjölk eller gräddmjölk till lagom konsistens. Salta och peppra och låt koka några minuter.

Skala jordärtskockorna och skär dem i bitar eller skivor. Koka dem i saltat vatten tills de börjar mjukna. Häll av vattnet från skockorna och vänd ner dem i vitsåsen. Häll över stuvningen i en form, strö över riven ost och gratinera i hög ugnsvärme i cirka 10 minuter.

Jättegott till en grillad köttbit eller till korv.

Inlagda jordärtskockor
Mycket spänannde! Jag ramlade över receptet på internet och kontaktade den som publicerat det. Vederbörande, som heter Suha och kommer från Mellanöstern, berättade att rätten har gjort succé i vänkretsen och kan användas i sallader, på smörgås, eller som tillbehör till kött eller fisk.

Man skalar och tvättar jordärtskockorna, gör ett snitt i dem och lägger dem i en blandning av nio delar vatten och en del ättiksvinäger. Låter det stå i cirka två veckor. Sedan är det klart! Om man vill kan man komplettera med morot, blomkål och rödbetor, i det senare fallet blir allt vackert rött. En sorts picklade grönsaker med andra ord.

I går började jag med den här annorlunda rätten. Tillät mig att modifiera receptet lite genom att tillsätta lite salt. Skar också skockorna i skivor redan från början. Provsmakade i dag, och det känns redan jättegott!

Friterade jordärtskockor
Hittade även det här på nätet. Skala skockorna och skär i tunna skivor. Låt dem torka ordentligt och fritera i solrosolja till knapriga chips. Salta och njut!

Ugnsrostade skockor
Blanda rätt stora bitar av jordärtskockor, morot, lök, kanske potatis och någon annan rotfrukt i en ugnsskål. Häll på lite olivolja och rosta i ugnen tills allt är lagom mjukt och fått vacker färg. Salta. Servera som vegetarisk rätt eller till kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".