Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

4 mars: Förälskade räkor

Publicerat fredag 4 mars 2011 kl 15.15
Räkor på fat. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Lite kärleksmat till helgen....

Minnesgoda stockholmare har nog hört talas om - och kanske ätit! - klassikern Förälskade havskräftor, som fanns på numera avsomnade restaurang Gourmet på Döbelnsgatan. En ljuvlig, krämig, smakstark rätt med massor av grädde och skaldjur.

Eftersom räkorna är så enormt fina nu, tycker jag att man kan prova en variant med färska räkor. Eventuellt också tillsätta en burk med de färdigskalade kräftstjärtar som finns i varje matbutik.

Det har varit svårt att hitta originalreceptet och nätet är fullt av mer eller mindre fantasifulla varianter. I en del ingår hummersoppa på burk, i andra färdigköpt hollandaisesås. Jag har i stället kommit fram till följande:

Skala färska räkor, minst ett hekto per person.

Fräs i en kopparpanna eller aluminiumsauteuse två msk smör och en finhackad gul lök och ett par hekto fasta, fina, färska champinjoner i bitar. När löken mjuknat och champinjonerna fått färg, tillsätt en finhackad vitlöksklyfta. Stek vidare i en minut. Pudra över en struken msk mjöl och rör runt, eventuellt med lite mer smör.

Häll på en dl torrt vitt vin, 2 dl vispgrädde och 1 dl kaffegrädde. Rör ner ett par msk crème fraîche. Tillsätt en msk tomatpuré och lika mycket hummerfond samt en fiskbuljongtärning. Låt puttra ihop cirka 15 minuter.

Lägg ner två mindre röda paprikor, skurna i strimlor eller bitar och låt koka två minuter till. Smaksätt med aningen cayennepeppar (tänk på att den är stark), en skvätt konjak och lika mycket Pernod (hör absolut till originalreceptet, men visst kan du utesluta den).

Lägg ner räkorna (och de avrunna kräftstjärtarna, om du tar med sådana) och koka upp hastigt. Sedan får rätten inte koka, då blir skaldjuren sega!

På Gourmet fick man ris till. Och det är fortfarande kanongott!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".