Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

11 mars: Friterat är jättegott!

Publicerat söndag 13 mars 2011 kl 10.41
Pommes frites. Foto: Nina Varumo/Scanpix.

Tror att vi är många som älskar friterad mat...

Däremot är vi nog inte lika många som friterar själva. Det osar ju en del!

Hemma har jag en stor fritös som stått ouppackad i många år. Av ren lättja tar jag fram den gamla rostfria sauteusen och friterar i den, det går utmärkt när det handlar om små mängder.

Det mesta kan ju friteras: från salviablad över fisk till rotfrukter och bananer. Här är bara tre exempel:

Pommes frites
Underbar om den är som bäst och hemsk när den är som sämst. Det är inte många restauranger som gör egen pommes frites, tyvärr, så vill man veta vad man får är det bäst att göra den själv. I varje fall ibland.

Skala potatis - stora, fasta; gärna bakpotatisar - och skär dem i stavar. Skölj dem eller låt dem ligga och dra i kallt vatten ett tag. Låt den torka mycket noga.

Hetta upp oljan i ett kärl med höga kanter (läs på flaskan och kolla att det är olja som är avsedd för fritering) till cirka 120 grader. Koka potatisen cirka 10 minuter, tills den är ganska mjuk men inte fått färg. Ta upp den med hålslev och lägg den i en skål. Det här kan göras dagen före, om man vill.

Strax före serveringen hettar man upp oljan till cirka 180 grader (prova med en bit vitt bröd, som ska få färg på mindre än en minut) och koka potatisen en andra gång tills den får vacker färg. Lägg upp i en skål som du bottnat med hushållspapper, salta och servera genast. Den ska vara helt nyfriterad!

Friterad ansjovis
Visst låter det liten lustigt...? Men det är gott! Tror att jag provade friterad absjovis första gången hos fotbollslandslagets kock Peter Ölander, som hade krog i Norrköping.

Gör en frityrsmet: blanda ihop två dl vetemjöl, två msk olja och en dl ljummet vatten. En del tar öl i stället för vatten, det ger lite mer smak. Vispa en äggvita till hårt skum och vänd ner den i smeten. Doppa ansjovisfiléer i smeten och fritera dem i hög värme, några stycken i taget.

Man kan också panera ansjovisen: doppa först filéerna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Fritera sedan på samma sätt.

Gott på toast med något grönt och lite citron. En del serverar friterad ansjovis med béarnaisesås och friterad persilja, vilket förstås blir kanongott - om än lite fett...

Friterad persilja
Jättegott och hur lätt som helst. Lägg den på en stekt eller ugnsbakad fiskfilé eller på ett smörrebröd med dansk leverpastej eller servera den till smördegsinbakad prästost - den passar till väldigt mycket.

Använda kruspersilja (alltså inte bladdito). Plocka bort stjälkarna. Se till att den är torr. Doppa i het olja, bara några sekunder, ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper som hastigast. Salta en aning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".