Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

15 april: Klassisk sill till påsk

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 15.15

Här är två klassiska svenska rätter där sillen i det ena fallet är ljummen, i det andra varm!

Sill och påsk hör lika mycket ihop som sill och midsommar, eller jul. Varför inte prova en eller ett par varma sillar på påskobordet som komplement till den inlagda eller matjessillen med gräddfil och gräslök?

Lerpottasill
Här handlar det om matjessill som serveras aningen värmd, med hackat ägg, lök, kryddgrönt och brynt smör. Urgott!

Beräkna en matjessillfilé per person. Lägg den i botten på en uppvärmd, smord form, eller direkt på varm tallrik. Täck med hackat hårdkokt ägg och rejält med hackad rödlök och finskuren dill och persilja. Gärna också lite gräslök.

Bryn ett par matskedar smör per person till riktigt nötig smak och häll det över sillen i serveringsögonblicket. Bjud kokt potatis (färsk eller mandel) och gärna hårt bröd med kryddost till. Samt ett gott öl!

Hyttsill
När glasblåsarna i Småland var klara för dagen brukade de samlas kring ugnarna tillsammans med traktens luffare som kom in och värmde sig. Då lagade man sill på de varma ugnarna och satt och pratade om dagens händelser. I dag kan du göra så här:

Köp urvattnade saltsillfiléer, minst en per person. Lägg dem i en form som du smort med smör. Stek dem i het ugn - cirka 250 grader - i 10-15 minuter. Skiva gul lök och bryn den ett par minuter i smör. Häll löken och en rejäl skvätt grädde (tjock eller mellan) över sillen.

Stek i ugnen i ytterligare cirka 15 minuter eller tills mycket av grädden puttrat in i sillen. Servera med kokt skalpotatis och känn dig som en äkta glasblåsare. Eller kanske luffare...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".