Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

29 april: Ceviche

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 15.15

Nu är det perfekt årstid för ceviche, nu när vi vill sitta ute i solen och äta något lätt, kallt och smakrikt...

Peru lär vara landet där cevichen föddes, redan på inkafolkets tid. Sedan har den spridit sig över hela Latinamerika och många gourmeter hävdar att den är en trendrätt i nästan hela världen i dag. Här hemma är det perfekt årstid för den nu, när vi vill sitta ute i solen och äta något lätt, kallt och smakrikt.

Grunden är rå fisk, så färsk som möjligt. På de många cevichekrogarna i Perus huvudstad Lima säger man att den ska ha simmat i havet samma dag som den anrättas...

Köp en fast vitfisk, till exempel hälleflundra eller marulk. Torsk eller gös går också bra. Skär den i små bitar och lägg dem i en skål med saft av citron och lime. Hacka ner färsk koriander och mycket små bitar av chili. Låt marinera en halv till en timme.

Lägg upp i höga glas och servera, gärna med rostat bröd. Strax före kan man peppra och salta lätt.

Varianterna är många. Kocken Jens Sjögren använder också lax och tillsätter pressad apelsin, bitar av apelsinklyftor, vitlök och lite socker. Mycket gott, det också.

En annan variant är att göra cevichen på tunt skivade pilgrimsmusslor. Eller på både musslor och fisk. I det förra fallet är vitlöken en klar tillgång.

Smaklig måltid med ceviche - som förrätt eller lätt lunch eller som en läckerhet på en tapasbuffé!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".