Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

6 maj: Smörgåstårta

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 15.15

Nu är det högsäsong för sådana läckerheter...

För några år sedan var jag på radioturné i landet, vi besökte familjer i deras hem. Vart vi kom fick vi smörgåstårta. Ljuvligt! Jag upptäckte att detta var Sveriges nationalrätt - och säkert är det fortfarande.

Och nu är det högsäsong för sådana läckerheter. Studentskivor, vårfester, säsongsavslutningar...

Det är inte billigt att köpa smörgåstårta. Däremot att göra den själv. Så prova!

Några allmänna råd:
* Använd gärna olika sorters bröd, ett ljust och ett mörkt, det är gott och ser trevligt ut.

* Lägg bröden åt olika håll i de i de två eller tre lagren, så delar sig tårtan inte när man skär upp den.

* Bottnarna bör vila med fyllningen mellan i cirka åtta timmar, gärna över natten. Då blir den godast.

* Däremot ska tårtan garneras i sista stund, så att den behåller fräschören.

De flesta gillar klassikerna, med lax och skaldjur eller med kött. Här är en, skapad av mästerkocken Stefan Bjur och döpt efter en gammal tant i hans västmanländska hembygd.

Hanna
Använd landgångsbröd som bottnar. Skär bort kanterna.

Blanda till fyllning 200 gram kräftstjärtar i lake, väl avrunna, 1 knippa finhackad dill, 2 hackade ägg, 2 dl majonnäs (gärna lätt), 1 dl crème fraiche och 2 msk riven pepparrot.

Bred krämen mellan brödlagren, jämna till kanterna, täck med plast och ställ att vila. Dekorera före serveringen med gravad eller rökt lax, handskalade räkor, hårdkokta ägg i klyftor och citronskivor eller -klyftor.

Det finns ju hur många varianter som helst. Prova gärna en norrländsk med runda brödkakor och fyllning av hackad rökt renstek, färskost med kantarellsmak, bostongurka och riven pepparrot; dekoreras med laxrom.

Eller kanske en lättvariant med rågbröd och två fyllningar: en med riven, avrunnen gurka, kesella, vitlök och svartpeppar och den andra med mosad fetaost, krossade kikärter, lättcreme fraiche och salt och peppar. Garneras med soltorkade tomater, svarta och gröna oliver, lite kikärter (som man kan smörsteka hastigt och låta svalna av) samt rödbetsgroddar.

Bläddra annars i en veckotidning - du hittar garanterat några recept på smörgåstårta...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".