Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I Eftermiddag bjuder vi på senaste nytt, kulturtips, sport och mycket mer.

Kallare kyldiskar förlänger matens hållbarhet

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 14.13
Kallare kyl = längre hållbarhet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Tisdag 26 oktober

Kyldiskarna i svenska butiker rekommenderas att hålla i genomsnitt åtta grader och det är en temperatur som flera grader varmare än i andra länder.

Fräschare matvaror och nästan dubbelt så lång hållbarhet skulle bli konsekvenserna om temperaturerna i kyldiskarna sänks från dagens åtta grader till fem grader, enligt Konsumentföreningen Stockholm.

Såhär kallt bör livsmedel förvaras:

  • Ägg: Ägg har tre veckors bäst före datum men håller mycket längre om de förvarats i kyla både i butiken och hemma.
  • Ost: Hård ost har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort det samt en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in.
  • Mjölk: Hållbarhet i öppen förpackning beror på årstiden och hur ofta den tagits fram i rumstemperatur. Om datumet är på väg att gå ut - frys in den och använd vid matlagning och bak. Detsamma gäller grädde.
  • Fisk: Fisk förvaras helst vid 2° C. Eftersom kylskåp ofta är varmare, förvara inte färsk fisk eller skaldjur mer än 1-2 dagar i kylskåpet.
  • Köttfärs: Köttfärs tillhör våra känsligaste livsmedel och bör förvaras i högst +4 grader.

KÄLLA: Konsumentföreningen i Stockholm och Livsmedelsverket via Dagens Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".