Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gymnastik

Två framgångsrika tränare

Publicerat söndag 8 mars 2009 kl 10.15

För fem år sedan kom tränarna till Eskilstuna Gymnastikförening med en vision. De skulle bygga upp en framgångsrik träningsverksamhet och sätta Eskilstuna på gymnastikkartan. Idag är samboparet Helena Andersson och Sebastian Melander heltidsanställda i klubben. Och de har lyckats. I Sveriges modernaste gymnastikhall tränar de ett 70-tal tjejer i artistisk gymnastik, med stora framgångar.
– Det är dem som gjort att jag nått till den här nivån, säger Alexandra Olsson, landslagsgymnast och tävlande för Eskilstuna Gymnastikförening.

Fler barn och ungdomar börjar med gymnastik i klubben som också har en handfull tjejer med i olika landslag. Framgångar kommer dock inte utan hårt arbete och det vet Sebastian Melander och Helena Andersson. Mycket träning och rätt träning i dialog tillsammans med föräldrarna menar tränarna en av orsakerna till framgångarna.

Hur mycket tränar ni tjejerna varje vecka?

- De yngre tjejerna som är mellan sju och nio år gamla tränar 15-20 timmar i veckan fördelat på fyra pass och de äldre tjejerna mellan elva och sjutton år tränar sex dagar i veckan vilket innebär 25-32 timmar i veckan.

Utöver de trettio timmarna i Vilstahallen ingår andra uppdrag i tränarnas tjänster. Sebastian till att redskapen är i sin ordning samt städar hallen varje vecka och Helena sköter den administrativa delen för klubbens artistiska gymnastik.

- Jag känner mig väldigt glad att jag kan ha det här som yrke. Jag har alltid älskat den här sporten och att få jobba med det jag älskar är helt fantastiskt, berättar Helena.

Varför går det så bra för Eskilstuna Gymnastikförening just nu?

- Ett väldigt stort engagemang både från oss, från tjejerna och från stöttande föräldrar. Vi har en bred verksamhet i klubben som riktar sig till alla åldrar, nivåer och ambitioner, förklarar Sebastian Melander.

I EM i artistisk gymnastik som avgörs Milano den 2-5 april är två av tre landslagstjejer hemmahörande i Eskilstunaklubben. Det handlar om 17-åriga Alexandra Olsson från Strängnäs och 16-åriga Ida Jonsson från Eskilstuna. Även Ida Jonsson tycker om sina båda tränare.

– De är snälla och trevliga och det är bra ibland när de säger till lite mer på skarpen för då skärper man sig mer och gör bättre ifrån sig, förklarar Ida.

Från årsskiftet har Sebastian Melander, förutom sin viktiga roll inom Eskilstunaklubben, även det hedersfyllda uppdraget att vara förbundskapten åt Sveriges juniorlandslag inom kvinnlig artistisk gymnastik.

- Jag och Helena har under många år jobbat med att vi haft gymnaster i landslaget så vi har varit aktiva i landslaget. Det jag fått nu är att jag sköter planering och upplägg och har det yttersta ansvaret för juniorlandslaget.

Helenas och Sebastians framgångar och träningsverksamhet har gett eko i gymnastiksverige och många gymnaster utifrån söker sig nu till Vilstahallen för att träna under de bägge tränarna. Idag kommer gymnaster från bland annat Västerås och Stockholm till Eskilstuna för att träna.

- Vi har en specifik kunskap och det är intressant för andra klubbar att komma hit och träna. Det finns också ett stort antal intresserade klubbar i Island, Norge och Finland som är intresserade av att komma hit och få hjälp så det här gymnastikcentrat i Eskilstuna kan växa till ett nordiskt gymnastikcentra, förklarar, Sebastian.   

Joel Hamberg
joel.hamberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".