Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Smått och gott att mumsa på när Victoria säger ja

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 13.58
Bröllopshjärtan med basilika passar bra till bröllopsfesten

Lena Sewall är en av Värmlands mest erkända matskribenter. Hon har publicerat flera kokböcker och skriver regelbundet i NWT. Förmiddag bad Lena föreslå lämpliga plockrätter att mumsa på när vi sitter bänkade framför TV:n på lördag. Själv kommer Lena lyssna på P4:s sändningar hela lördagen. Hennes TV har gått sönder.
Klicka på "Läs mer" så kommer du till Lenas recept.

Grönsaks- och rotfruktsstavar med dipsåser

Chips ska man helst undvika framför TV:n. Grönsaksstavar är betydligt
nyttigare och också jättegott! Skala morötter och skär i stavar. Skär också gurka i stavar men låt skalet sitta kvar. Selleristavar är också gott. Dela blomkål och broccoli i små buketter.
Rädisor i en liten skål är också gott att knapra på.

Dipsåser

1. Vill man göra det enkelt för sig blandar man dipmix med gräddfil/crème
fraiche.

2. Men det är lika enkelt att blanda crème fraiche med stenbitsrom, med
svart rom i en skål och röd rom i en annan. Crème fraichen kan man blanda med Kesella.

3. Blanda 5 dl gräddfil, 3 dl riven lagrad riven Svecia, ½ dl hackad dill och ½ dl hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.

4. "Guacamole". Pressa en halv citron och 1 vitlöksklyfta. Finhacka en halv gul lök. Mosa 2 avocados med den pressade vitlöken, hälften av citronsaften och den hackade löken till en slät smet. Smaksätt med salt och peppar eller med 1 dl Old El Paso Taco Sauce. Avocado mörknar relativt fort. Droppa över resten av den pressade citronen, vilket till viss del motverkar detta.


Grön sparris i bacon

Vira färsk eller fryst sparris som fått sjuda några minuter i kokande vatten med bacon. Stek dem några minuter.


Majschips med Guacamole

Chips ska man ju alltså helst inte äta framför TV:n men de här chipsen som jag fick för många år sedan av goda vännen och för detta klasskamraten Per-Eric Nordquist är jättegoda.
Man värmer helt enkelt majschips i ugnseldfast form med ost som får smälta på chipsen. Till detta serveras Guacamole, d v s avocado som rörs till smörig konsistens och smaksätts med pressad vitlök, citron, salt och peppar.
I en annan skål serveras Salsa, d v s finhackad paprika, tomater samt lök som smaksatts med pressad vitlök, salt och peppar. Jättegott!


Goda korvar

Köp några olika slags goda korvar. Stek dem några minuter om så behövs. Halvera dem och lägg dem i en skål. Jättegott till grönsaksstavarna.


Korvar i bacon

Linda goda korvar i bacon. Fäst gärna med en tandpetare för att hålla baconet på plats.
Hetta upp en stekpanna och stek korvarna på medelhög värme tills baconet blir krispigt och gyllenbrunt.


Olivköttbullar

De här olivköttbullarna har jag fått flera gånger hemma hos goda vännen Anne Sophie Mellvik-Resare. Receptet har Anne Sophie hämtat ur Eja Nilssons bok "Tapas". De är jättegoda!

För 4 personer:
400 g nötfärs
en liten klatt blandfärs
2 charlottenlökar
1/ dl ströbröd
4 msk riven parmesan
ev 50 g riven mozzarella
1 ägg
salt och peppar
1 dl grovhackad gröna oliver
lite vatten

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser tll en smidig färs. Rulla till rätt små köttbullar och stek i olivolja i stekpanna. Trä upp dem på små cocktailpinnar tillsammans med t ex en oliv eller en syltlök.
Anne Sophie har ibland gjort så mycket som åtta satser och då steker hon köttbullarna på plåt i ugnen.


Bröllopshjärtan

Hos Anne Sophie Mellvik-Resare har jag också fått små gröna hjärtan som hon bakat till de två äldsta barnens studentmottagningar. Då har de gått under namnet Studenthjärtan.

Till 80 Bröllopshjärtan:
100 g kallt smör
½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 dl riven Västerbottenost
1 kruka basilika, ca 2 dl rivna blad
ev någon droppe grön karamellfärg

Så här gör man:
 Mixa ost och basilikablad i en matberedare. Tillsätt smör, mjöl och bakpulver. Droppa eventuellt i någon droppe grön karamellfärg. Kör snabbt till en deg i matberedaren.
Sedan kavlar Anne Sophie omedelbart ut degen till knappt en halv centimeters tjocklek på mjölat bakbord.
Hon låter alltså inte degen stå kallt en stund. Med ett pyttelitet pepparkaksmått tar hon ut hjärtan som är någonstans mellan en tvåkrona och en femkrona i storlek.
Hjärtana gräddas högst upp i ugnen i 200 graders ugnsvärme i ca 10–12 minuter. Man får passa nog för de bränns lätt och ibland går det fortare än 10 minuter.


Empanidas

Jättegoda sydamerikanska Empanidas får man också ofta hos Anne Sophie. Det här behöver man:

Färdiga smördegsplattor
Nötfärs
Svarta oliver
Tomatpuré
Chilipulver
Salt
Peppar
Ganska mycket sambal oelek
Russin

Så här gör Anne Sophie:
Hon kavlar ut smördegsplattorna ganska ordentligt.
Delar varje smördegsplatta i mindre rutor.
Blandar nötfärs med tomatpuré, svarta hackade oliver, lite chilipulver, salt, svartpeppar och ganska mycket sambal oelek.
För att få lite mer sydamerikansk "touch" blandar hon också i russin. Hur mycket hon tar av varje ingrediens vet hon inte eftersom hon "höftar till". Färsröran klickar hon i smördegsrutorna som hon sedan viker till trekanter och penslar med uppvispat ägg och gräddar i 200 graders ugnsvärme i ca 20 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg.
Det kan gå mycket fortare. Det beror lite på hur stora man gjort sina Empanidas och hur tunn degen är.


Cypriotiska köttbullar

Det här behövs till 6-8 personer:

600 g lammfärs eller nötfär
1 gul lök
2 ägg
1 knippe slätbladig persilja
1 tsk salt
1 tsk mald koriander

Så här gör man:
Lägg färsen i en skål och strö på salt och koriander, som är en mild, fin krydda, mycket god också till lax. Låt stå en kort stund.
Skala löken och finhacka eller riv den direkt ner i skålen.
Tillsätt ägget och den hackade persiljan och blanda alla ingredienserna till en smet. Forma färsen med en vattensköljd matsked till avlånga spolar.
Stek dem bruna runt om, skaka pannan då och då.
Låt dem sedan eftersteka 5 minuter under lock på svag värme. Servera köttbullarna kalla eller varma.


Tysk potatissallad

Häromsistens fick jag tysk potatissallad efter Kammarmusiksällskapets vårkonsert hemma hos familjen Haglund i Karlstad. Alla var förtjusta. Inte minst jag som fått tysk potatissallad i hela min barndom och ungdom hemma i Arvika.
Det här är min Mammas tyska potatissallad som hon lärde sig att göra 1936 under ett skolutbyte hos en prästfamilj i sydtyskland. Det är en potatissallad, som är mycket vanlig i Tyskland men som man inte så ofta stöter på i Sverige.
Det är synd för den är mycket god och oändligt mycket nyttigare än alla potatissallader indränkta i feta såser. Goda och smakrika kokta eller stekta korvar är perfekt till.

Till 4-5 personer behöver man:
1 kg potatis
1-2 gula lökar
1/2 tsk salt
1-2 kryddmått vit- eller svartpeppar
2 msk vinäger
1 1/2 dl buljong
2-3 msk olja

Så här gör man:
Koka potatisen med skalen på och låt den svalna lite.
Skala sedan den ännu handvarma potatisen och skär den i inte alltför tunna skivor. Strö över salt och peppar.
Skala och hacka löken och låt den få ett uppkok i buljongen som kan göras på buljongtärning. Låt löken i den heta vätskan stå kvar på plattan i ca 3 minuter.
Den heta buljongen tar bort skärpan i löken, löser saltet och fördelar pepparen. Tillsätt vinägern och häll blandningen het över potatisen. Potatisen suger då åt sig fuktigheten från buljongen och det gör att den sedan kan fördela oljan jämnare.
Till sist häller man över oljan (vanlig matolja) och blandar allt försiktigt så att potatisen inte går sönder.
Låt potatissalladen stå och dra åt sig alla smakerna i minst en halvtimme.


Länsstyrelsens makalösa köttfärspaj

Försvinnande god är den här köttfärspajen med sitt hölje av en suveränt enkel och lättarbetad smördeg.
Man kan naturligtvis använda färdigkavlad fryst smördeg eller smördegsplattor fast det är faktiskt väldigt enkelt att göra smördegen själv.
Dubblerar man satsen räcker den till en hel ugnsplåt. Det har jag ofta gjort men brukar i så fall minska ner på osten.
Receptet kommer från den restaurangskola med tillhörande restaurang som en gång fanns i Länsstyrelsens lokaler.

Till 6 personer:

Pajdeg
200 g smör eller margarin
250 g vetemjöl
1,5 dl vatten


Färsfyllning
8 hg köttfärs
140 g rökt skinka
100 g skivad purjolök
2 dl chilisås
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
400 g riven ost
2 dl grädde
ev lite salt

Så här gör man:
Skär samman smör och mjöl med två knivar och tillsätt efterhand vattnet. Krama till sist försiktigt ihop smördegen till en boll med händerna. Låt degen vila svalt en kort stund. Kavla ut den och gör ett fyrslag.
Det är en oerhört lättarbetad deg! Dela degen i två delar och kavla ut den ena på mjölat bakbord till pajens botten. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen och lägg i en ugnsfast form. Förgrädda pajskalet i 225° i 10-15 minuter tills skalet är guldbrunt och frasigt.
Medan pajskalet svalnar fräser man köttfärs och purjolök i lite smör i en stekpanna. Blanda sedan med övriga ingredienser till fyllningen och smaka ev av med lite salt.
Det är inte säkert det behövs för osten ger rikligt med sälta. Lägg fyllningen i skalet. Kavla ut den resterande degen och lägg som ett lock över fyllningen.
Nagga på några ställen med en kniv så att inte heller deglocket blir blåsigt. Om man vill kan man pensla deglocket med uppvispad äggula men det är inte nödvändigt.
Grädda pajen i 225° i cirka 25 minuter tills den fått vacker färg. Servera gärna med grönsallad och/ eller tomatsallad.
Grönsaksstavarna är också ett utmärkt tillbehör.


Värmlandsmonterkakan

Det här receptet hittade jag för många år sedan i tidskriften Allt om mat. Sega rutor hette kakan då. Fast numera kallar jag den för Värmlandsmonterkakan för under elva av mina tolv år som monteransvarig bakade vi den och bjöd på den till kaffe i Värmlandsmontern på Bok & Bibliotek i Göteborg.
Det är en väldigt praktisk kaka för det blir en hel långpanna full av receptet och den räcker till många. Jättegod är den också, lite seg och mandelmassesmakande.
Passar väldigt bra framför TV:n en kunglig bröllopsdag.

Det här behöver man:
4 ägg
6 dl socker
2 hg smör
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
0,75 förpackning djupfrysta hallon
Mandelspån, minst 1 påse

Så här gör man:
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ner. Rör ner mjöl och vaniljsocker. Häll smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Placera ut hallon, ett och ett, färska eller djupfrysta på lagom avstånd från varandra. Det får inte bli för tätt för då blir kakan för våt.
Ett helt paket djupfrysta hallon är för mycket för en långpanna. Det ska vara 2–3 cm mellan hallonen.
Strö över mandelspån, gärna mer än 1 påse. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter eller tills kakan fått lagom färg och blivit vackert guldbrun.
Skär i trekanter eller fyrkanter. Det blir 24 stora fyrkanter eller 48 lagom stora trekanter. Den går jättebra att frysa ner.
Jag brukar då lägga fyrkanterna eller trekanterna i lager med tillklippt bakplåtspapper mellan varje varv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".