Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Lena Wallman Alster om sitt återfall

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 10.15

Här går jag omkring och har ett återfall. För en tid sedan lovade jag mig själv att jag skulle sluta att göra sådana där ”testare” som då och då finns i tidningar och på apoteket och på systembolaget. ”Är du Psykopat?”, ”Bär du en depression?”. ”Har du alkoholproblem?” Testa dig själv! Jag svarar ärligt på frågor, fyller lydigt i alternativsvar, räknar ihop poängen och jag är på gränsen till allting. Så för tillfället har jag ett alkoholproblem enligt testet ”Har du ett riskbruk”?

Nu är det inte en överraskning för mig. Jag har alltid haft problem, ett komplicerat förhållande, till alkohol. Men vad blir det nu då?! Kanske du tänker. Ena veckan är hon inkontinent, och nästa har hon alkoholproblem!?

När jag uttrycker mig så är det dels en lek med ord: Får man problem i samband med alkohol så har man helt enkelt ett alkoholrelaterat problem!? Lätt som en plätt.

Dels är det en provokation för att få fler än jag att stanna upp och tänka över sina alkoholvanor. För det tror jag är ett bra tips. Alkoholism är på väg att bli en folksjukdom i vårt land.

Det händer att när jag påstår detta om mig själv slår de som hör mig ifrån sig repliken med att säga:

”Men nejdå, det är väl ingen fara med dig!?”

Kanske bär de en rädsla för att då själva dras med i gruppen med samma diagnos och utan lust att göra upp med sitt eget drickande. …eller så kan det naturligtvis vara så att de inte har några alkoholproblem och att de vill lugna och trösta mig på uppenbart ärliga grunder.

Men jag får nästan alltid problem med mig själv efter att jag har druckit lite för mycket alkohol eller lite för ofta. Lätt ångest med självförakt som flödar och jag vill bara att tiden ska gå så jag mår gôtt igen.

Ibland försöker jag trösta mig själv: ”Herregud, det finns fôlk som slår ihjäl någon annan när de är fulla. Du har ju inte ens gjort fluga för när. Ge dig nu med detta självbestraffande ältande!”

Det hjälper inte så värsta bra!

Man skulle kanske kunna kalla det för en allergi mot alkohol!? Och det är ju lite bra att ha ångest efter alkoholintag annars skulle jag ju dricka ännu mer….för det är ju gôtt. Eller ..ja..det gör gôtt. På nåt sätt. Man kan ju ha ett annat problem som man går och ältar och då kan ett glas vin få problemet att blekna ganska snabbt. Och det är ju just det som gör det så gôrfarligt.

Att alkohol är så effektivt mot ångest och dessutom är så ångestframkallande leder ju inte någon särskilt enkel relation. Men jag tror att de flesta som har ett riskbruk vet om det innerst inne. Och många av de människor som hamnat där har förmågan att hjälpa sig själva från att övergå i missbruk. Det har jag hört på radio. Då är det nog sant. Annars finns det hjälp att få!

Det ligger i tiden att tänka över sitt leverne. Aldrig har jag hört talas om så många vita månader omkring mig som senaste tiden!? Både när det gäller snörikedom och alkoholfrihet!.

Nu har jag andra effektiva metoder som bot när jag har ett bekymmer eller problem som ska lösas. Som tur är!  Jag har fortfarande möjligheten att välja att ta på mig mina löparskor och springa ifrån problemen och komma ikapp lösningarna. Oron eller problemet bleknar efter bara en liten stund.

Och jag väljer faktiskt oftare att ta en springtur istället för att dricka vin för att må bra. Och det blir man ju inte bakis av. Dessutom har jag aldrig ångrat en enda joggingtur jag har gjort.

Det gäller att bryta ett mönster. Att köpa vin inför varenda helg kan lika gärna vara en ovana som att det innehåller ett sug efter alkohol. Jag var i Karlstad för en tid sedan. Då hände nåt som fick mig att stanna upp och inse hur andra kan uppfatta mig och min relation till alkohol fast jag inte medvetet drog igång någon diskussion. Vad jag vet, alltså!?

Jag skulle på bio. Jag var tidig till biografen och på Drottninggatan ligger ett systembolag snett emot Filmstaden. Tio i sex och tänkte att jag kan lika gärna gå in och köpa vin här så är det gjort …inför helgen.

Hursomhelst! Som sista kund går jag ut från Systembolaget och går till biografen och köper biljett och ska betala och….jäklar!!! Var är mitt bankkort!?

Jag förklarar snabbt att jag måste hämta det på bolaget och blablabla… och springer därifrån och tillbaks över gatan igen, men nu fem över sex. Stängt!!! Jag trycker mig mot glasrutorna och kikar in och ser personal långt där inne. Och sedan börjar jag bulta på skyltfönstren och skrika och vifta med händerna. Ingen som hör mig. Inifrån Systembolaget alltså! Helt plötsligt blir jag medveten om att det finns folk omkring mej som ser vad jag gör och drar slutsatser!?

Det är vid sådana tillfällen som jag är glad att jag inte heter Lena Endre…eller Lena Olin. Som alla känner igen och som ger löpsedlar

Hej, jag heter Lena och jag vill inte bli anonym alkoholist!

Och jag undrar om jag inte är lite sugen på att göra ett sånt där test!? ”Är du hypokondriker”?

Hjälp! Jag kanske är på väg in i en ny period…..om jag inte tänker mig för noga!?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".