Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Rotfrukter i alla färger och former

Publicerat tisdag 18 oktober 2011 kl 12.33
"Butternut pumpan är ett bra alternativ till julskinka"
(7:06 min)
1 av 4
I mitten tronar en Butternut pumpa som kan användas till att göra en vegetarisk skinka till jul.. Foto: Andreas Ruuth/Sveriges Radio.
2 av 4
Lillebeth Magnusson, Potatishuset Karlstad. Foto: Andreas Ruuth/Sveriges Radio.
3 av 4
Jordärtskocka. Foto:Andreas Ruuth/Sveriges Radio.
4 av 4
Kålrabbi. Foto:Andreas Ruuth/Sveriges Radio.

Nu är det tid för rotfrukter, potatis och lök och allt annat som vi kan skörda från våra trädgårdar. De flesta vet hur dessa frukter ser men att vi kanske behöver en del tips på vad vi kan göra med dem. Använd kålrabbi istället för potatis i en gratäng tipsar Lillebeth Magnusson på Potatishuset.

Två recept hittar du om du klickar på läs mer.

Rostade rotfrukter (ta dom du tycker om)

Potatis
Palsternackor
Morötter
Rödbetor
Kålrot
Kålrabbi
Rapsolja
Vitlök
Röd och gul lök
Grovsalt

Skala och dela potatisen och rotfrukterna i ca 2-4 cm tjocka klyftor. Grovhacka lökarna och vitlöken. Lägg i en form och häll rikligt med rapsolja över. Strö över salt, vitlök och lök. Rosta på 220 grader i 30 min.

Kall sås till: Blanda, cremé Fraiche eller gräddfil. 2 vitlöksklyftor och 2 msk grön eller röd pesto. Salt och peppar.

--------------
Jordärtskockssoppa

200g jordärtskockor
1 scahrlottenlök
1 fänkål
1 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1/2 apelsin saften
Salt och vitpeppar

Skala jordärtskockor, lök och fänkål. Skär alla grönsaker i bitar och fräs i smör i en gryta. Häll på vin och låt koka någon minut. Häll på buljong coh låt koka tills grönsakerna är riktigt mjuka, ca 10 minuter. Mixa allt till en slät puré. Tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt soppan koka ihop några minuter och smaksätt med apelsinsaft, salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".