Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Bibbi bakar andra bullar och nyttiga muffins

Publicerat torsdag 12 april 2012 kl 10.00
"Det finns många knep för att få riktigt smaskiga bullar."
(22 min)
1 av 5
Bibbi bakar bullar och muffins. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
2 av 5
Bibbis bullar med mycket vaniljsocker. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
3 av 5
Bibbi hör du varje torsdag. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
4 av 5
Bibbi bakar nyttiga muffins. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
5 av 5
Bibbis muffins med hallon. Foto: Per Berg/P4 Värmland.

Den här veckan bakar Bibbi Kringlund delikata bullar och nyttiga muffins. För att få bullarna saftiga använder Bibbi nyponmjöl och degvätskan behöver inte vara ljummen. Bibbis muffins är fyllda med hallon och blir ännu godare med lite färskost till. Klicka på läs mer och ta del av Bibbis recept och knep.

Vaniljbullar

Ca 45 st.

0,5 l mjölk kylskåpskall eller bara lite ljummen ca 20 grader

150 g bregott, rumstempererat

2 tsk kardemumma, malen eller krossad

1 tsk salt

150 g/1,5dl socker

2 msk nyponmjöl

1 pkt jäst

850 g vetemjöl

Fyllning:

150g smör

2 msk socker

4-5 msk vaniljsocker

Ägg till pensling + en lite nypa salt och pärlsocker

  • Blanda mjölk med mjöl, nyponmjöl, bregott, socker, jäst och kardemumma. Kör på lägsta växel med maskin i 10 minuter. Blanda sedan ner saltet och kör på snabb hastighet i ca 5-7 min. Tills degen känns elastisk och är lite blank på ytan. Om degen är för hård under bearbetningen, häll bara i lite mer mjölk.
  • Låt degen jäsa i avstängd ugn 30-40 minuter, till dubbel storlek.  Om ni använde kylskåpskall mjölk kan man sätta ugnen på strax under 50 grader en stund innan och sedan stänga av den när man sätter in degen. 
  • Dela degen i två halvor. Bred ut halva mängden med bregott, strö över socker, sikta över vaniljsockret, man kan gärna överdriva lite med alla ingredienser i fyllningen. Rulla ihop till snäckor eller knutar, placera i bullformar.
  • Låt jäsa till dubbelstorlek. Pensla, strö pärlsocker över, grädda på 225 grader mitt i ugnen.

Allbranmuffins

12 normalstora

180g fint rågmjöl

50 g allbran

50g havregryn

3 tsk  bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

20g solrosfrö

120g råsocker

1/2 tsk salt

2,5 dl mjölk

2 ägg

85g smält smör

50g frusna hallon

  • Mixa alla torra ingredienser i matberedare till ett grått pulver.
  • Vispa äggen med elvisp så de blir lite fluffiga, häll i mjölken och vispa med den mot slutet.
  • Fortsätt sedan med elvispen att på låg hastighet blanda ner smör och de torra ingredienserna. Rör sist ner frysta hallon försiktigt så de inte gårsönder.
  • Klicka smeten i muffinsformar. Fyll till 2/3 av formens storlek.
  • Grädda på 225 grader i mitten av ugnen, 200 om muffinen är större. Ca 15-20 minuter, tills de fått fin färg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".