Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Bibbis påsk är fylld med heta och söta smaker

Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 10.00
"Mitt påsklamm smakar Indien."
(22 min)
1 av 4
Bibbi Kringlund bjuder på en annorlunda påskmiddag. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
2 av 4
Påsktårta av Bibbi och Maria. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
3 av 4
Maria Eriksson garnerar tårtan. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
4 av 4
Bibbis kryddiga påskrätt. Foto: Per Berg/P4 Värmland.

Snart är det påsk och i veckans Matprat med Bibbi Kringlund ska det bli en annorlunda påskrätt med lamm och en traditionell påsktårta som både doftar och smakar vår. Grannen Maria Eriksson hjälper Bibbi med tårtan så att den ska bli riktigt tjusig. Klicka på läs mer och ta del av Bibbis recept. Som vanligt föreslår också Bibbi lämpliga viner till rätterna.

Lammcurry

650 g lammkött, högrev eller stek

1-2 röd chilifrukt (kärnor och vita delar borttaget)

4 vitlöksklyftor

3cm citrongräs

4 vitlöksklyftor

2 msk riven ingefära

½ dl rapsolja

2 grovt hackade gula lökar

2 tsk spiskummin

1,5 tsk gurkmeja

1 kanelstång, 3 cm

½ tsk malen kardemumma

½ tsk paprikapulver

Skal och Juice av en limefrukt

400g kokosmjölk

3 msk råsocker

Raita svalkande youghurt

3 dl turkisk youghurt

100 g finhackad gurka

1 urkärnad tomat

1 hackad gul lök

Ev.  1msk koriander

  • Skär lammköttet i jämnstora kuber, ca 2-3 cm på varje sida.
  • Stöt hackad chili (ta bara halva mängden och spar resten till smaksättningen), hackad vitlök, hackat citrongräs och riven ingefära i en mortel till en röd och jämn pasta.
  • Fräs lammkött och gullök i en panna, lägg över till en gryta. Fräs sedan kryddblandningen några minuter, tillsätt de sista kryddorna och låt även de få fräsa någon minut.
  • Tvätta limefrukten, riv av skalet innan ni pressar den.
  • Lägg ner kryddorna i grytan, häll över kokosmjölk, limejuice och råsocker.
  • Låt koka tills köttet är mört, olika koktider beroende på styckningsdetalj. Räkna med minst 1,5 timme på högrev, stek går snabbare.
  • Blanda samman raitan under tiden, späd med lite vatten för att få en rinnig konsistens.
  • Avsluta lammcurryn med att smaka av med salt och peppar, limeskal och för den som önskar mer styrka;  chili.

Serveras med Naanbröd, eventuellt glasnudlar och andra tillbehör till exempel cashewnötter, paprika, broccoli, mango.

Öltips: Erdinger Weissbier Kristallklar (nr 1505), 21,90/50cl

Vintips: Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810),99kr

Påsktårta

Botten

150g mandelmassa

0,75 dl strösocker

2 ägg

0,75 dl vetemjöl

Garnering:

3 dl grädde

marsipankycklingar

  • Riv mandelmassa. Vispa ägg och socker med mandelmassan till en fluffig smet.
  • Sikta ner mjölet, vänd ner försiktigt, så blir kakan lätt och fin.
  • Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 20 minuter, tills kakan släpper från kanten.
  • När kakan svalnat kan gelét läggas på. Vispa grädden som spritsas på runt kanten.

 

Rabarbergelé

300g rabarber

150 g. frysta jordgubbar, tinade och mosade

1,5 dl socker

0,5 dl vatten

2 blad gelatin

Rivet skal från en 1 riven limefrukt

Ev. 1-2 msk lagrad rom

  • Skiva rabarbern lägg i en ugnsfast form. Strö socker och vatten över, sätt in i ugnen 200-225 grader i 10 minuter.
  • Lägg  gelatinbladen  i kallt vatten.
  • Tag ut rabarbern, rör ned de urkramade gelatinbladen så att de löser sig och fördelas. Blanda sedan ner de mosade jordgubbarna, limeskal och eventuellt lagrad rom.
  • Låt geléet svalna av. Ni kan göra det någon dag innan och förvara i kyl tills tårtan skall monteras.

Vintips: Castiôn Moscato d'Asti 2011 (nr 7873), 85kr/75cl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".