Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Ewas veganska påskrecept

Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 12.01

I dagens musiktävling berättade en av de tävlande att hennes påskmat blir vegansk. Här kommer lite påskmat från Ewa Hammar:

Spansk mandelsoppa 2 portioner

1 dl skalad mandel
1 avokado
1 selleristjälk
½ dl persilja
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 msk grönsaksbuljong
3½ dl vatten
saft av ½ citron
1 nypa salt

Mixa alla ingredienserna till en soppa. Tillsätt lite mer vatten om du vill ha soppan lite tunnare. Servera kall på sommaren eller lite varmare på vintern.

Bovete-wraps  ca 8 wraps
2½ dl bovetemjöl
2 ägg (använd ersättningsprodukt NoEgg om du är vegan eller allergisk)
2 msk smält smör
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk smör till stekning

Blanda mjöl, ägg (eller ersättning), vatten och salt i en bunke. Låt smeten vila en stund i kylen. Stek på läge 7. Servera med rårivna morötter i eller en slät sås guacamole.

Slät guacamole
4 st avocado
1 st jalapeno
3 msk korianderblad
0,5 dl saft av lime

Hacka jalapenon samt korianderbladen, kör i mixer.

Tofuröra

Skär tofun i små fyrkantiga bitar. Använd olivolja att steka i. Tillsätt kantareller, sugar snaps, haricots verts. Stek till ingredienserna får fin yta. Tillsätt soyagrädde och låt småputtra till det blir lite som stuvning. Salta och peppra efter behag.

Bjud hasselbackspotatis till alla dessa rätter, utom soppan då förstås.

Till dessert

Morotstårta  ca 20 bitar
Botten
1 dl mandlar
1 dl hasselnötter
2½ dl torkade aprikoser, blötlagda ca 30 minuter
Lägg mandlar, hasselnötter och aprikoser i en matberedare och mixa till en grov smet. Tryck ut smeten i en pajform med löstagbar kant (ca 24 cm i diam.)

Fyllning
10 dl morötter, skalade och rivna
4 dl cashewnötter, gärna blötlagda
2 dl torkade fikon, gärna blötlagda
2 dl dadlar, urkärnade och gärna blötlagda
4 msk Äkta Honung
1 vaniljstång (mixa hela stången)
2 tsk mald ingefära
3 tsk kanel
2 tsk kardemumma
morotslockar från grönsakssvarven och ½ dl pekannötter till dekoration

Mixa ingredienserna till fyllningen till en krämig smet. Späd med lite vatten om smeten är för fast eller tillsätt fler cashewnötter om den är för blöt. Bre ut smeten i formen och låt tårtan stå i kylen 1 timme före servering. Ta bort pajformens kant  och dekorera tårtan med morotslockar, använd potatisskalare om du inte har en svarv. Lägg på pekannötter.

Smaklig påskmiddag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".