Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Bibbi lagar sköna och gröna grönsaksrätter

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 10.00
Bibbi Kringlund lagar vårens delikata grönsaksrätter.
(23 min)
1 av 5
Bibbi Kringlund lagar grönsaksrätter. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
2 av 5
Bibbi Kringlund lagar grönsakslasagne. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
3 av 5
Mycket smak av oregano i Bibbis lasagne. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
4 av 5
En fänkålsrätt med doft av anis. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
5 av 5
Bibbis grönsaksrätter. Foto: Per Berg/P4 Värmland

I veckans Matprat med Bibbi Kringlund blir det två delikata grönsaksrätter. Fänkål är en grönsak som få använder. Men med hjälp av Bibbis recept kommer fänkålsrätten göra stor succé. Bibbi lagar också en lasagne laddad med aromatiska grönsaker. Istället för béchamelsås använder Bibbi keso och riven ost. Klicka på läs mer och se alla Bibbis recept och vintips till rätterna.

Grön lasagne

4port

1 stor rödlök

5 morötter ca 600g

1 zuccini ca 400g

2 stjälkar blekselleri

250g champinjoner

Ev. 1-2 vitlöksklyftor

1 burk hela tomater, 400g

3 dl vatten

1 msk oregano

1-2tsk salt

peppar

500g Keso

100 riven ost (varav 20 till gratinering)

9-12st lasagneplattor

Neutral rapsolja ca 3 msk, att steka i

  • Skala och skiva löken. Skala morötter, riv dem tillsammans med blekselleri och zuccini på en grov rivskiva. Skiva champinjoner.
  • Värm olja i en stekpanna fräs på champinjoner, rivna grönsaker och rödlök tills de mjuknat och fått lite färg.
  • Tillsätt tomater på burk, mosa sönder dem lite samtidigt som de kokar sönder. Tillsätt vattnet , låt koka tills konsistensen påminner om köttfärsås. Krydda av med oregano, salt och peppar.
  • Blanda ihop keso med 80g av den rivna osten.
  • Lägg grönsaksås i botten på en ugnsfast form, lägg lasagneplattor ovanpå. Sedan grönsaksås igen och keso ovanpå. Varva med 3-4 lager pastaplattor. Avsluta med grönsaksåsen och riven ost på toppen. Grädda mitt i ugnen 175 grader 35-40 minuter.

Vintips: Casillero del Diablo Chardonnay (nr 2075), 74kr

 

Vitvinsbrässerad fänkål med panko och små tomater

4port

2st. fänkål

2dl grädde

5dl vatten

1-2 dl vitt vin

1-2 msk sherry (fino eller amontillado)

maizenaredning

Salt och peppar

1 näve cocktailtomater

2-3 msk panko eller vanligt ströbröd

5-10g smör

  • Dela fänkålen i halvor. Skölj. Koka i grädde, vatten och vittvin tills fänkålen är mjuk, 20-30 minuter.
  • Tag upp fänkålen, lägg i en ugnsfast, smord form.
  • Koka ihop såsen i kastrullen i ca 10 minuter tills ca 4 dl återstår i grytan.
  • Smaka av såsen med sherry, salt och peppar, red till såsig konsistens. Rör er en klick smör som rundar av såsen.
  • Häll såsen över fänkålen. Strö över panko, skicka sedan in den ugnen. 200 grader, efter 15 minuter har rätten börjat få färg, lägg då över tomaterna spontant och låt gratinerna ytterligare 10 min.

Vintips: Leth Grüner Veltliner (nr 4200), 77 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".