Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Bibbi lagar dragen gris och sötsur paj med kola

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 10.00
1 av 4
Bibbi Kringlund lagar mat i Förmiddag varje torsdag. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
En perfekt efterrätt en solig vårdag. Foto: Bibbi Kringlund.
2 av 4
En perfekt efterrätt en solig vårdag. Foto: Bibbi Kringlund.
Dragen gris smakar rökt och kryddigt. Foto: Bibbi Kringlund.
3 av 4
Dragen gris smakar rökt och kryddigt. Foto: Bibbi Kringlund.
Köttet ska dra i stark sås. Foto: Per Berg/P4 Värmland.
4 av 4
Köttet ska dra i stark sås. Foto: Per Berg/P4 Värmland.

Nu i maj är det många som börjar grilla. Veckans huvudrätt - Dragen gris -  kan både lagas på grillen och i ugnen. Bibbi kallar rätten för en värmländsk kebab med smak av Texas. Men räkna med att den dragna grisen tar många timmar för att bli klar. Till efterrätt bjuder Bibbi på en paj som smakar både sött och surt. Rabarbern gifter sig elegant med den söta kolasåsen. Klicka på läs mer och hitta Bibbis recept.

Dragen Gris

1kg fläskkarré i bit
1 dl cremefraiche
Bladsallad
Bröd, t.ex. Foccacia, pita eller ljust surdegsbröd

 Barbecuesås:

50g tomatpurè
50g chilisås
1,5 dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
2tsk salt (gärna röksalt)
1 kryddmått vitpeppar
1 kryddmått paprikapulver
1tsk socker
2tsk worcestersås
2msk riven pepparrot
1msk dijonsenap
2msk äppelcidervinäger
2msk neutral rapsolja
1 finhackad lök
1-2 stjälkar finthackad blekselleri

  • Blanda chilisås och tomatpuré. Koka upp vattnet tillsammans med lök och selleri. Häll över tomatröran. Blanda sedan ner övriga kryddor, låt blandningen svalna. Ringla sist ner oljan i en jämn, smal stråle.
  • Putsa karrén från det mesta av fett och senor. Gnid in 1,5 dl av barbecuesåsen.
  • Sätt in längst ner i ugnen på 125 grader i 4 timmar (eller grilla på indirekt grillning lika länge). Låt köttet svalna innan ni drar strimlor av det i fibrernas riktning.
  • Sautera köttet innan servering, i en stekpanna så det får lite brynt yta. Blanda ner några matskedar av såsen till et ”stuvning”.
  • Servera i ett bröd med sallad och en klick creme fraiche.

Vintips: Cline Zinfandel (nr 22283), 89kr

Rabarberpaj med Kolasås

200 g rabarber

Pajdeg:

100 g kylskåpskallt smör
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl, 180g
1-2 msk vatten

Kolasås:

2 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap

  • Blanda samman ingredienserna till smuldegen, spara 1 dl. Tryck ut resten i en pajform ca 22 cm i diameter. Förgrädda 10-12 min i 200 grader.
  • Koka under tiden kolasåsen i 15 min eller till 117 grader
  • Skiva rabarbern lägg i pajskalet, ringla såsen över. Strö smulorna ovanpå.
  • Grädda i 20 min, 200 grader.
  • Servera med grädde.

Vintips: Lenz Moser Trockenbeerenauslese (nr 12920), 145kr/375ml

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".