Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Bibbi bjuder på tryffel och krämig sallad

Publicerat torsdag 10 maj 2012 kl 10.00
Bibbi Kringlund lagar vårfin kyckling och världens godaste potatissallad.
(26 min)
1 av 3
Bibbi Kringlund lagar världens godaste potatissallad.
2 av 3
v foto: Per Berg/P4 Värmland.
3 av 3
En oslagbar kombination på middagsbordet. Foto: Per Berg/P4 Värmland.

Världens godaste potatissallad? Fyra grabbar slevade i sig nästan tre kilo av Bibbis potatissallad och kräsnare jury finns knappast. Den här veckan bjuder Bibbi också på kyckling med täcke av tomater och med doft av exklusiv tryffel. Per får även lära sig ett nytt ord - vet du vad napperad betyder? Klicka på läs mer och ta del av Bibbis recept och vintips.

Kycklingfilé med tryffelkryddad tomatsallad

4 port

3-4 st Kycklingfilé ca 500g

2 msk neutral rapsolja

Ev. 1-2 msk soja

2 kvisttomater

1 liten rödlök

Ev. persilja

1 tsk äppelcidervinäger

1 msk vit tryffelolja

  1. Krydda kycklingfilén med salt och peppar, olja och eventuellt lite soja. Stek i ugn, 150 grader, tills innertemperatur är 68-70 grader, eller köttsaften är blank.
  2. Låt kycklingen svalna av tills den är helt kall. Skär i 1cm breda skivor.
  3. Finhacka rödlöken, skär tomaten i små tärningar. Blanda dem med vinäger, olja, salt och peppar.
  4. Placera kycklingen på ett fat med lite kanter, lägg tomatsalladen över så att det helt täcker kycklingen. Detta går bra att gör några timmar innan servering. Garnerna med något grönt, servera med potatissallad samt melon och avokadosallad.

Potatissallad

4-6port

6-800g kokt potatis

2 äggulor

2 tsk dijonsenap

1 tsk kapris

2 tsk äppelcidervinäger

2 dl rapsoja

1 dl vatten

1 knippe gräslök (10g)

1 knippe persilja

1 knippe dill

  1. Placera äggula, dijonsenap, kapris och vinäger i matberedaren. Kör runt några varv så att allt blir väl blandat. Droppa sedan ner oljan under tiden som kniven går. Efter en stund kan ni hälla oljan snabbare, i en fin stråle.
  2. Tillsätt vatten. Avsluta med att köra med gräslök och persilja till vårfin grön färg. Salta och peppra.
  3. Skiva sedan potatisen och dill. Häll över såsen, blanda runt.
  4. Låt salladen stå en stund innan servering. Om mycket av såsen sugits in i potatisen kan man bara skvätta på lite vatten (ca 1msk)så blir den såsigare igen. Gott att garnera med skivor av rädisor.

Sallad med vattenmelon, avokado och örter

1 klyfta vattenmelon

1 avokado

Salladslök eller gräslök

70 g bladgrönsaker

1-2 tsk Balsamvinäger t.ex. balsamicoglaze

1 msk olivolja

Salt och peppar

  1. Skala melonen, skär i tunna, breda skivor. Tag bort och släng kärnorna, lägg skivorna snyggt så de täcker botten på ett fat. Kärna ur avokado, klyfta och lägg över melonen.
  2. Fördela salladen, centrera till mitten av fatet. Strö sallad- eller gräslök över.
  3. Ringla balsamvinäger och olivolja över, sedan salt och peppar.

Vitt 75cl: Tokara Chenin Blanc (nr 2159), 129kr

Bag-in-Box alternativ

Vitt:Drostdy-Hof Chardonnay Viognier (nr 15558),194kr

Rött: Allegrini (nr 2309), 249kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".