Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Din vän i vardagen. Varje vardag 10-13.

Istvans recept på Langos

Publicerat fredag 27 juli 2012 kl 15.56
Langos. Foto: Privat

1 sats (ca 30-35 lángos):

Skala och klyv ca 1 kg gammal potatis (färskpotatis går ej).

Koka mjukt i saltat vatten.

Häll av kokvattnet, behåll ca 2 dl samman med potatisen.

Stöt och mosa (som potatismos).

Lägg i degbunken. Häll på ca 3 dl kall mjölk. (så inte jästen far illa av värmen).

Häll i 1 msk. Salt och 1 tsk hel kummin.

Blanda till jämn gägga.

Värm ca 3 dl mjölk till handvarmt och lös 50 gr jäst i densamma.

Häll i bunken med potatisen. Häll på ytterligare 2 dl mjölk. Kall eller ljummen beroende på värmen i bunken (hur länge potatisen svalnat) det skall vara ca 40 gr. (handvarmt eller lite till)

Sätt igång maskinen och börja häll på vetemjöl. Fyll på efter hand tills degen blir något fast, släpper från kanter och inte klibbar.

Mjöla en stor kastrull och häll över degen för jäsning. Om du har stor degbunke på maskinen så bara halva är full av deg, så kan du självfallet jäsa i den…När den jäst till dubbla storleken är den klar att göra Lángos av. Mjöla en bakskiva och lägg över degklumpen på den.

Sen får ”Lángosbagaren för stunden” ta över.

Lángosbagaren:
Förbered två stekpannor, helst med hög kant. Häll i ca. En centimeter matolja i varje panna (spelar ingen större roll vilken sorts olja, fast det påverkar smaken lite förstås… man kan pröva sej fram vad man gillar. Det kan vara raps-, solros-, eller mat-olja).

Sätt på värmen, det skall bli bra varmt. Min spis går till 10 – jag brukar värma upp på 10 och sen slå ner till 6.

Degen som nu ligger på bakbordet skall knådas ihop en rejäl omgång, om den känns för lös har man I lite mera vetemjöl.

Forma degklumpen till en avlång limpa och skär med mjölad kniv av en bit som skulle räcka till en större fralla ungefär. Forma den lite rund i handen och lägg den på en mjölad bit på bordet. Platta till den med handen, sisådär knapp centimetertjock, vänd och platta lite mera. Ta nu en gaffel och perforera ”pannkakan” – stick en massa hål rätt igenom (man kan göra mönster).

Nu tar du ”pannkakan” i handen och ”drar ut” medan du snurrar den i handen runt runt.

När du är klar är pannkakan ungefär en tio-femton centimeter i diameter, tämligen rund och ganska tunn.

Nu läggs den i den heta oljan. Den skall genast börja svälla, och inom en trettio sekunder har du en gyllenbrun färg på undersidan. Tar det mycket längre, så är oljan för kall, öka värmen.

Kolla med en gaffel så inte det bildas en puckel – dvs. luft blir inlåst under lángosen. I så fall punkterar du puckeln med gaffeln (stick i gaffelspetsen och dra uppåt så det blir ett litet hål).

Så vänder du, helst med en tång. Tappar man eländet så skvätter det omkring och det gör ont, det vet jag. Fritera kakan lika brun på andra sidan. Sen är det klart.

Skaka eller slå av överflödig olja och servera direkt till respektive gäst.

Lángos skall ätas färskt. Kocken har i allmänhet inte tid att vara med och käka. Han får trösta sej med ett glas vin.

På bordet skall det ligga en skål med skalade och delade vitlöksklyftor. Man gnor på den spröda ytan så mycket man tycker om. Salt skall det finnas att strö över.

Lämpliga sallader:

  1. ”Brandsläckaren”.
    Skala en slanggurka. Skiva ner den (tunna skivor!!) i en skål fyll med saltlag (ca en halvliter vatten, plus två matskedar salt). Låt ligga ca. en timme.
    Ta skålen som du skall servera salladen i, häll i två matskedar vitvinsvinäger, en tesked socker och rör så det löser sej. Rör ner en burk Crème Fraiche (den riktiga – inte den kalorisnåla). Krama ur gurkan så mycket det går och rör ner i dressingen. Strö över röd paprikapulver som dekoration.
  2. ”Istvans Special”:
    Finskär en större gul lök – eller silverlök. Tunna skivor alltså. Lägg i skålen och häll på en mindre påse Salta Jordnötter. Salta lite extra, häll på ett par matskedar olja.
    Rör om ett tag.
    Ta ett huvud isbergssallad, skär som du brukar och lägg ner i skålen. Se till att allt blir ordentligt blandat.
    Detta är mums.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".