Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som vill hänga med. Varje vardag 15:03-17:30.

Chatt med Skatteverket

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 14.09
Skatteverkets Pia Ek och Lars Håkansson. Foto: Skatteverket
Skatteverkets Pia Ek och Lars Håkansson svarade på frågor från deklarationssugna värmlänningar. (20 april 2011)
moderator:Nu öppnar chatten/moderatorn
Kalle Hjärnsläp:Hur långt tillbaks kan man ändra en deklaration om man upptäckt att man missat ett avdrag.
Lars Håkansson:Hej! Du kan begära omprövning av taxeringen ända till utgången av det femte året efter taxeringsåret (det år du lämnade in deklarationen). I år kan du alltså begära omprövning av 2006- och senare års deklarationer.
Sen sen födseln:Kommer förmodligen att glömma bort att lämna in deklarationen den 2 maj. Hur förlåtande är ni?
Pia Ek:Hej! Alla som lämnar in sin deklaration försent riskerar att få en förseningsavgift. Jag tycker att du ska försöka deklarera så fort som möjligt för att slippa den onödiga utgiften. Om du vet att du inte kommer att ha någon möjlighet att deklarera i tid kan du istället begära anstånd med din deklaration, det gör du på blanketten SKV 2600 som finns på vår webbplats www.skatteverket.se
Hillevi P:Jag har gett bort pengar till mina barn. Måste jag deklarera detta?
Lars Håkansson:Hej! Nej detta är ingenting som du ska ta med i deklarationen. Förr i tiden skulle man lämna en gåvodeklaration, och betala gåvoskatt, men de reglerna är slopade numera.
Nyfiken:Hur vanligt är det att ni ändrar i någons deklaration till denne fördel?
Pia Ek:Hej! Vi rättar fel vi upptäcker i deklarationerna oavsett om det är till fördel eller nackdel för deklaranterna. Idag har jag tyvärr inte tillgång till några uppgifter om hur många det rör sig om per år.
Anna:Jag har lämnat deklaration i många år men i år har jag inte fått någon deklarationsblankett. Under 2010 hade jag studielån och studiebidrag, behöver man kanske inte deklarera då?
Pia Ek:Hej! Den som har tjänat mindre än 17 934 kronor under 2010 behöver inte lämna någon inkomstdeklaration så om du inte har några inkomster utöver ditt studiestöd behöver du inte deklarera.
Aktieägare med:Jag har sålt aktier som jag inte kommer ihåg inköpspriset på. Hur gör jag då?
Lars Håkansson:Hej! Om man inte har några uppgifter om omkostnadsbeloppet (inköpspriset) kan man istället beräkna omkostnadsbeloppet till 20 % av försäljningspriset. Det här schablonbeloppet kan man också använda i de fall aktierna har gått upp i värde med mer än 400 % sedan köpet.
Lyssnare:Kan man fortfarande lämna in sin deklaration på Fredsgatan? (här i Karlstad)
Pia Ek:Hej! Ja, det finns en brevlåda på Fredsgatan där du kan lämna din inkomstdeklaration. Vill du besöka oss måste du däremot gå till Försäkringskassans lokaler i Karolinen där vi har vårt servicekontor. Expeditionen på Fredsgatan är stängd från 1 september 2010.
Georg:Jag byggde om lite hemmavid under 2010. Betalade då en vän ett par tusenlappar för arbetet. Måste jag redovisa detta?
Pia Ek:Hej! Om din vän har F-skattsedel redovisar han själv den inkomst han fått från dig. Har han däremot A-skattsedel är det du som ska sköta redovisning och betalning av skatter och ev. avgifter. Det gör du på en blankett som heter Förenklad skattedeklaration som du kan ladda ner från www.skatteverket.se där du också hittar mer information om de regler som gäller när man anlitar en privatperson för att utföra arbeten i sin bostad.
Mysan:Reavinst Hej Pia och Lars, jag har en fråga om deklarationen när man sålt sin bostad och ska deklarera vinsten. Vilka utgfifter får man göra avdrag för, och från hur långt tillbaka i tiden? Kan jag tex göra avdrag för en renovering jag gjorde för 7 år sen?
Pia Ek:Hej! När det gäller avdrag för renoveringskostnader får du bara göra avdrag för de utgifter som du har gjort de senaste fem åren före försäljningsåret. Dessutom måste kostnaden ha uppgått till 5 000 kr per år och fastigheten måste vara i bättre skick än när du köpte den. För utgifter för ny- till- eller ombyggnad finns inte någon tidsbegränsning, det kan vara fråga om t.ex. installation av bergvärme, ombyggnad av kök och bygge av ny altan.
Manne Hellbom:Hej! Finns det någon bra sammanställning över vilka förvaltningskonstnader (fonder) som man får göra avdrag för?
Lars Håkansson:Hej! Det verkar som om din fråga gäller de förvaltningsutgifter som fonderna betalar är avdragsgilla för dig. Där är det så att de avgifter som man som fondsparare årligen betalar till sitt/sina fondbolag, får man inte göra avdrag för. Detta eftersom de ses som fondbolagets kostnad och fonden gör därför avdraget. Vill man ha upplysningar om olika möjliga avdrag kan man gå in på "skatteverket.se" och söka på "Avdragslexikon".
Nyfiken i en st:Vad är det vanligaste fusket - som ni upptäcker!
Pia Ek:Hej! Det vanligaste fusket är oredovisade inkomster av olika slag. Arbetsgivaren drar ingen skatt och betalar inga arbetsgivaravgifter och den som fått pengarna redovisar inte inkomsten i sin deklaration.
moderator:Nu är det bara ett par minuter kvar av chatten/moderatorn
Rousanne (pensi:Varför drar Försäkringskassan inte skatt enligt den kommunala skattetabellen? De drar 30% för alla, vilket har gjort att jag fått restskatt på 5000 kr.
Lars Håkansson:Hej! Om du har inkomster, t.ex. pensioner, från flera håll ska en av dem ses som huvudutbetalare och dra skatt enligt tabell. De andra (sido)arbetsgivarna ska dra av 30 %. I ditt fall verkar det som om Försäkringskassan ser sig som sidoarbetsgivare. Enklaste sättet att undvika restskatt är att be huvudutbetalaren att hålla in litet mer preliminär skatt varje månad.
moderator:Nu är chatten slut! Tack och bock för alla BRA frågor!/moderatorn
18 eller?:Ska man börja deklarera när man fyller 18 eller hur gammal ska man vara?
Pia Ek:Hej! Det är inte åldern som avgör när man ska börja deklarera utan det är vilka inkomster man har. För de inkomster man haft under 2010 var gränsen 17 935 kronor, tjänade man mindre än det behöver man inte deklarera. För kapitalinkmster är gränsen 100 kr om utbetalaren inte dragit någon skatt och den som är fåmansdelägare ska också deklarera.
moderator:Vi har har några obesvarade frågor. Vi ska försöka hinna med dem men tar inte emot nya/moderatorn
M:En tilläggsfråga om reavinsten: Hur skiljer man mellan renovering och ombyggnad?
Pia Ek:Vid en ombyggnad har man ändrat byggnadens konstruktion eller planlösning, vid en renovering har man t.ex. tapetserat om eller målat köksluckorna men inte ändrat dispositionen i köket, skåpen står alltså kvar på samma plats men är i bättre skick än innan renoveringen.
Preben:Hej! Jag köpte aktier för över 25 år sen som jag sålde förra året men kommer inte i håg hur mycket jag betalade då. Finns det nån webbsajt där man kan se vad t.ex en Volvo-aktie kostade 1984 ??
Lars Håkansson:Hej! Skatteverket har inga sådana uppgifter. Det finns en del att hitta på nätet för olika börser. Tyvärr har jag ingen bra webbadress, men någon bra sökfråga kanske kan leda dig rätt.
Vad gäller?:Min arbetsgivare ger mig inte de kläder, de verktyg, de instrument jag behöver för att klara mitt arbete. Kan jag dra av kostnaderna för detta?
Pia Ek:Hej! När det gäller kläder kan man få avdrag för skyddskläder som man använder i sitt arbete. Som skyddskläder och skyddsutrustning räknas bland annat hjälmar, skor med stålhätta och skyddsglasögon. Övriga arbetskläder får man inget avdrag för. När det gäller verktyg och instrument ska det vara särskild utrustning som varit nödvändiga för tjänsten. I vissa fall medges avdrag med hela kostnaden med en gång och i vissa fall ska kostnaden fördelas på flera år genom värdeminskningsavdrag. Du kan läsa mer om de avdrag du har rätt till på skatteverkets avdragslexikon som du hittar på www.skatteverket.se
Ulf Adolfsson:Min son har extrajobbat på Posten, sommaren som var. Han tjäna drykt 15600:-. Vi trodde då det var skattefritt då det understeg 18000:-. Till det har han ett fond sparande där det är 1440:- kavar, men tydligen var det 3400:- i början av året. Han fick i allafall restskatt på 1280:-. Frågan är stämmer dewt att han ska betala 1280:- i rest. Räknas 15600+3400:- i hans fall som lön, då den summan som står är över 18000:-. Eller kan man i efterhand i såfall göra nått så han slipper skatten. Tack på förhand MVH ULF A
Lars Håkansson:Hej! Man ska lämna en deklaration om man hade en sammanlagd förvärvsinkomst, t.ex. lön, på mer än 17 935 kr under år 2010. Dessutom ska man deklarera om man haft kapitalinkomster, t.ex. försäljning av fondandelar, på 100 kr eller mer och det inte har gjorts något preliminärt skatteavdrag på hela beloppet. Troligen är det i din sons fall fråga om vinst på en fondandelsförsäljning där man inte har dragit av någon skatt i samband med försäljningen.
Elisabeth Johan:Jag har en del aktier och har då erhållit nya aktier i nya bolag utan att betala något för dem. Har sålt dem och ska skatta för dem. Får jag göra något avdrag eller blir hela förs.beloppet vinst som ska beskattas med 30%?
Lars Håkansson:Hej! Har du fått nya aktier genom ett annat bolag som du ägt aktier i blev du förmodligen beskattad i samband med att du fick dem. I princip är det det värde som du då beskattades för som är ditt omkostnadsbelopp när du nu säljer de nya aktierna. På Skatteverkets webbplats finns anvisningar om vilka värden du ska använda. Gå in på "Skatteverket.se" och sök på bolagets namn.
Lotta:Jag har sålt andelar i olika fonder. Några med vinst, några med förlust. Behöver jag fylla i nåt särskilt papper eller räcker det med uppgifterna ni redan fått av finansinstitutet/banken?
Lars Håkansson:Hej! Av den specifikation som följde med deklarationen ser du om fondbolaget har lämnat en kontrolluppgift där vinsten eller förlusten framgår. Om det är så är resultatet förtryckt i deklarationen och du behöver inte lämna några ytterligare uppgifter. Finns vinsten eller förlusten inte förtryckt ska du redovisa på blankett K4.
Tvåbarnsmamma:Husköp! Hej på er båda! Har hört att man har rätt att begära uppskov på reavinstskatten när man sålt sitt hus och köpt ett nytt, men bara om det nya huset kostade lika mycket. Om det nya huset var billigare, men man lagt en del av vinsten på att renovera det - får man räkna med det i priset och när ska renoveringen i så fall vara utförd och betald?
Lars Håkansson:Hej! Om du köpt en fastighet (småhus eller tomtmark för småhus) före den 1 januari 2009 kan den räknas som ersättningsbostad om du utför ny-, till- eller ombyggnad (ej reparationer och underhåll) på fastigheten mellan den 1 januari 2009 och den 2 maj 2012. Denna situation uppstår exempelvis när du har köpt en obebyggd tomt. Observera att du som inköpspris enbart får räkna utgifter för ny-, till- eller ombyggnad som du har haft från den 1 januari 2009 till och med dagen för senaste bosättningsdag, det vill säga den 2 maj 2012. Fastigheten anses i detta fall vara köpt den 1 januari året före det år du sålde din ursprungsbostad, den 1 januari 2009.
moderator:Nu är frågorna besvarade och vi stänger butiken/moderatorn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".