Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Club Jazz med Pierre Martin: EuroRadioJazz Season 2007

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 11.50

Fredag 7 december Kl 22.00-24.00

På scen: Big Band RTV Slovenija Dirigent Tadej Tomšic

Kvällens Club Jazz kommer att handla om slovensk jazz. Pierre Martin har pratat med Drago Gajo, som driver jazzklubben Gajo i Ljubljana sedan tretton år tillbaka.

Gajo är själv professionell trumslagare och har sett den Serbiska jazzscenen förlora många lovande musiker till utlandet till följd av brist på utbildnings- och spelmöjligheter. Ändå anser han att musiklivet i Serbien är starkare än någonsin och har sett en ny generation musikanter blomma ut. Många väljer att studera utomlands, men på senare tid har också möjligheterna för dem som återvänder att vara musiker i hemlandet blivit betydligt större än tidigare. Serbien har endast omkring två miljoner invånare, men inte mindre än sju statliga orkestrar och tre jazzfestivaler. Den slovenska radions storband har ända sedan andra världskriget spelat en viktig roll för musiklivet och det finns en nationell stolhet förknippad med bandet.  
Det är nämligen ett av världens äldsta fortfarande fungerande storband. Som de flesta radiostorband så har det genomgått en resa från att fungera som jazzorienterad underhållningsorkester till att bli ett mer renodlat storband. Det har också genomgått en föryngringsprocess och är väl idag närmast navet i slovensk jazzmusik. Att den här orkestern har fått så stark profil kan till stora delar tillskrivas kompositören och arrangören Jože Privšek som under många år ledde orkestern. Han satte standarden.
tadej Idag leds orkesterna av unge saxofonisten Tadej Tomšic som också skriver en stor del av orkesterns nutida repertoar. Men likhet med andra radioorkestrar så samarbetar man med olika gäster som också sätter sina spår i repertoaren som Bob Mintzer och Peter Herbolzheimer som också står på repertoaren i kvällens konsert.

Big Band RTV Slovenija
Dirigent Tadej Tomšic
Trumpeter: Antonio Geèek, Dominik Krajnèan, Marko Misjak,Tomaž Grintal. Tromboner: Klemen Repe, Matjaž Mikuletiè, Rok Štirn and Marjan Petrej. Saxofoner: Aleš Suša, Primož Fleischman, Klemen Kotar, Miha Hawlina,  Blaž Trèek.
Piano: Blaž Jurjevèiè, Gitarr: Primož Grašiè, Bas: Aleš Avbel, Slagverk: Aleš Rendlaj, Trummor Viktor Paliæ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".