Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Tisdag 26 februari19.30 P2 Live Jazz: KOPA 2007 - Kristianstad Jazz Festival 2007 Igen!

Publicerat söndag 24 februari 2008 kl 22.00

Margareta Bengtsson Oktett:
Margareta Bengtsson, sång, Stig Bengtsson, flöjt, Peter Asplund, trumpet, Peter Fredman, altsaxofon, Joakim Milder, tenorsaxofon, Dicken Hedrenius, trombon, Martin Höper, kontrabas, Ove Lundin, piano, Calle Rasmusson, trummor. Konsert 11/10 2007, Blå Station, Åhus.
DUO Frendin Frisk: Henrik Frendin, viola, Henrik Frisk laptop. Konsert KOPA festivalen 26/9 2007, Panora, Malmö.
Det blir en kontrastrik jazzkväll i veckans P2 live. Musik från två Skånefestivaler med väldigt olika profil.Vi ska inlednings-vis lyssna på svensk vokaljazz från  Kristianstadsjazzfestival och avslutningsvis få en dos spännande nutida musik från KOPA-festivalen i Malmö. Den gemensamma nämnaren mellan dessa två musikaliskt olikakonserter är att dom båda gick av stapeln på invigningskvällen av respektive festival.

Sångerskan Margareta Bengtsson – en gång i tiden medlem i sånggruppen Real Group. Repertoaren är en skön blandning av amerikanska standards och svenska pärlor, utsökt arrangerade speciellt för Margareta av bland andra Joakim Milder, Dicken Hedrenius och Stig Bengtsson. Peter Asplund lanseras flitigt som solist på trumpet och vi får också höra honom sjunga! I duett med Margareta i ”Varför ska ja’ va’ me’” – en Oliver Nelson låt med svensk text av Hasse & Tage. Peter själv beskriver det skämtsamt som ett ”musikaliskt självmord i Skåne”, men jazzradions utsände i Skåne tycker snarare att det är födelsen av en annan sida på Peters musikaliska palett. Konserten gavs på Blå Station i Åhus där Kristianstads Jazzfestival brukar invigas. Lokalen var som vanligt fullsatt och stämningen lika förväntansfull som alla tidigare år.

Som kontrast till den konserten får vi i den andra avdelningen av kvällens P2-Live höra en inspelning från KOPA-festivalen i Malmö. Inspelningen gjordes den 26 september förra året på biograf Panora i Malmö. Då bjöds det musik med musikerna Henrik Frendin, som spelar elektrifieradviolin och viola d’amore och Henrik Frisk som spelar laptop. Det blir tvära kast och många överraskningar i det ska vi säga musikcollage som dom har döpt till ”Hommage à Malmö”. 
Samplingar – både förinspelade och gjorda i stunden – som med hjälp av Henrik Frisks egna datorprogram blandas med Henrik Frendins musicerande på sina fioler skapar musik och ljud som vi i vissa delar känner igen - men ändå inte. ”Öppna öronen och lyssna med magen!” är det råd som musikerna själva ger sin publik. Jazzradions Ulf Rådelius fick också ett samtal med Henrik Frendin och Henrik Frisk Där man berättar om det här sättet att musicera och positionerar metoden ur både ett historiskt och musikfilosofiskt perspektiv. Ett avsnitt ur intervjun hörs i programmet. Hela intervjun kommer att läggas ut på vår hemsidan för den som vill veta mera. När det är klart hittar du länken här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".