Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Lördag 27 december 18.03-19.15 P2 Live: "Du glädjerika sköna" Jan Johansson och Arne Domnerus I minne

Publicerat söndag 21 december 2008 kl 22.00

Radiojazzgruppen
Trumpeter:Jan Allan, Anders Bergcrantz, Fredrik Norén, Hans Dyvik och Magnus Broo.  Saxofoner:  Lennart Åberg, Johan Alenius, Jan Kling, Arne Domnérus, Ulf Andersson och Alberto Pinton. Tromboner: Mikael Råberg, Olle Holmquist, Bertil Strandberg och Anders Wiborg.
Piano: Thomas Clausen. Kontrabas: Palle Danielsson. Trummor: Egil Johansen, Slagverk: Johan Löfcrantz
Dirigent Georg Riedel
Konsert 7 nov 1998 Berwaldhallen, Stockholm
”Vi går på Konsert”
Jan Johansson Trio med Lennart Åberg
Lennart Åberg, ts/ss, Jan Johansson, piano,
Georg Riedel, Kontrabas, Egil Johansen, trummor
Studiokonsert, våren 1968,  Radiohuset, Stockholm
Lördagens jazzkonsert är en tribut både till Jan Johansson och Arne Domnerus. Den är också en tribut till trumslagaren Egil   Johansen. Han föll på sin post inte fullt en månad efter den här konsert - den fjärde december 1998. Med stövlarna på som en general Custer-  mitt i ett trumsolo. Man skulle också kunna se konserten som en tribut till den klassiska radiojazzgruppen. Vi får också ett prov på sen Mäster Johansson i eget självvalt sammanhang.

När konserten ägde rum den 7 november 1998 var det dels med anledning av 30 års minnet av Jan Johanssons bortgång men konserten var också del av en festival vi under några år anordnade tillsammans med Rikskonserter och Stim och kallade Stockholm Jazz. En festival som satte fokus på intressanta upphovsmän som speglades på olika sätt. 1998 var Jan Johansson var en av kompositörerna i gott sällskap med bl a Charles Mingus och Ornette Coleman. För ändamålet satte vi samman en lite speciell Radiojazzgrupp för den här konserten. En orkester av musiker som var med när det begav sig i slutet på 60-talet och i vanlig ordning också med yngre musiker. Arne Domnerus var självklar liksom Egil Johansen och Lennart Åberg som ju var kapellmästare 1998. Bland de nya fanns Alberto Pinton, Magnus Broo och Anders Bergcrantz. Jan Johanssonroll fylldes av danske pianisten Thomas Clausen.  Georg Riedel som dirigent var självklart på mer än ett sätt.  Han och Jan hade ju samarbetat både i Radiojazzgruppen och i mängder av andra grupper under hela 60-talet. Det var ju också kompositören Georg Riedel som fullbordade Jan Johanssons ofullbordade kompositioner både musiken till EBU-konserten 1968 och Pippi Långstrump. Till det också det faktum att Georg just 1998 utsetts till årets Jan Johansson stipendiat. Rubriken på konserten ”Du glädjerika sköna” var titeln på en av Jan Johanssons sena kompositioner och repertoaren för övrigt valdes med stor omsorg. Idén var helt enkelt bjuda den obekante Johansson –Den skärpta musikens Jan Johansson inte ”Jazz på Svenska” Johansson. Vi tyckte helt enkelt att den här musiken förtjänade att höras   igen.  Och igen - därav denna repris som upptar merparten av kvällens konsert. I de sista 10 minuterna möter vi Herr Johansson själv och hans kvartett med Lennart Åberg och musik som spelades in bara månader före hans död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".