Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Tisdag 23 december 19.30-21.30 P2 Live: "DOMPANS MINNE"

Publicerat söndag 21 december 2008 kl 22.00

Konsert och stipendieutdelning Arne Domnerus i Minne
Jan Lundgren, Hans Backenroth,Jocke Ekberg,Dick Nilson,Klas  Lindquist, Robert Nordmark,Fredrik Lindborg, Karl Olandersson, Nils Janson, Bertil Strandberg,Petter Carlsson, Kenji Rabson, Daniel Fredriksson, Mathias Algotsson, Johan Setterlind, Hasse Kahn, Claes Crona, Frida Öhrn, Jonas Kullhammar, Torbjörn Gulz, Torbjörn Zetterberg, Jonas Holgersson, och Årets Dompandstipendiat Karl-Martin Almkvist. MC Leif Domnerus.
Konsert 20/12  Nalen, Stockholm

Arne Domnerus var en unik musikant i världsklass även om han beskrev sig själv som en enkel instrumentägare. Den 20 december skulle Arne Domnérus ha fyllt 84. På sin 80-årsdag 2004 delade han ut sitt stipendium för första gången. Tanken var givetvis att han skulle göra det även denna gång. Men den 2 september avled han efter en längre tids sjukdom. Däremot vilade hans ande över årets stipendieutdelning.Han var med om att bestämma konsertprogrammet och valet av stipendiat var hans Att det i år blev just på Nalen i stället för Berwaldhallen var enligt Dompans eget önskemål.
”Jag vill tillbaka till fadershuset”, sa han strax innan han avled. Det blev en generös musikalisk fest på dryga tre timmar som i vår eftersändning enligt gängse kulinariska finter har reducerats till 2 timmar.

Programmet, som är komponerat av Arne, är byggt kring tidigare stipendiater och några av Arne Domnerus favoritmusiker. Av de hittills 4 stipendiaterna var det bara Magnus Lindgren, den förste Guldsaxen som var förhindrad. Guldsax nummer 2 kom med sin Nonet, Guldsax nummer 3 Jonas Kullhammar med sin nu 10-årsjubilerande  Kvartett. Guldsax nummer 4, som fakitiskt är en pianist Mathias Algostsson kom med sin duo – partner trumpetaren Johan Setterlind. Från och med i år byter stipendiet namn till ”Dompans Minne” precis som evenemanget. Vem som skulle bli årets stipendiat var en väl bevarad hemlighet ända fram till konsertens sista del. Men vi vet ju ju att årets stipendiat heter Karl Martin Almqvist. Han tackade för pengarna och äran genom att spela en bedövande vacker Chelsea Bridge med Mathias Algotsson och Dompans   huskomp basisten Hans Backenroth och trumslagaren Jocke Ekberg. I konserten möter vi också flera av Dompans vänner. Dels två gamla Nalen veteraner som pianisten Claes Crona och 86-år unge violinisten Hasse Kahn som i likhet med Dompan hör till den mycket selekta kretsen av Nalenkapellmästare. Pianisten Jan Lundgren hör till de självklara gästerna och till det två sångare. Barytonen Dick Nilsson med röst lämpad för Ellingtonska ballader och unga Frida Öhrn som visserligen mest ägnar sig åt popmusik fann vägen till Dompans hjärta med sin tolkning av Lover Man. Dompans intresse för sång är kanske värt sin egen mässa. Kanske det var med Dompan som för Joakim Milder ersatt sitt behov att sjunga med att spela saxofon.  
Karl-Martin Almqvist är jazzmusiker, tenorsaxofonist och kompositör. Karl-Martin kommer ursprungligen från Karlstad som han lämnade i 18-årsåldern för studier vid Skurups Folkhögskola för att senare fortsätta till Musikhögskolan i Malmö. Sina fortsatta studier förlade han till Mannes College of Music i New York. Där studerade han bl.a. för George Garzone, Bob Mintzer, Richie Beirach och Reggie Workman. Karl-Martin bor sedan 1998 i Stockholm. Som solist har Karl-Martin förekommit flitigt vid skivinspelningar med en mängd grupper och i olika konstellationer bl.a: Moksha, Mathias Landaeus”House of Aproximation”, Stockholm Jazz Orchestra, Norrbotten Big band,  Nils Landgren Funk Unit och Jacob Karlzon Big 5.I våras kom han senaste kvartettalbum i eget namn ”Stretching a Portfolio”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".