Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Tisdag 13 januari 19.30-21.30 P2 Live: Lotte Anker - Sylvie Courvoissier - Ikue Mori Pamelia Kurstin

Publicerat söndag 11 januari 2009 kl 22.00

Konsert 4/11 -08 Viktoria, Malmö
Veckans P2 Live Jazz bjuder  en mycket speciell konsert – i två delar. Första avdelningen är ett soloframträdande med en av världens ledande thereminister Pamelia Kurstin – och i den andra avdelningen får vi lyssna till den danska saxofonisten Lotte Ankers trio med Sylvie Courvoisier, piano och Ikue Mori, laptop.
Man kan om man vill beskriva det både som ett möte mellan och en fusion av analoga och digitala teknologier och drömmar om framtiden. En konsert med elektronisk musik i sin mest ursprungliga och mest aktuella form och avancerat analogt musikskapande på instrument som var spjutspets-teknologi på 1800-talet. En flygel är en flygel och en saxofon är en saxofon även i händerna på Sylvie Courvoissier och Lotte Anker om än inte på det sätt deras uppfinnare en gång tänkte sig. A andra sidan kunde väl knappast Edison ens i sin vildaste fantasi föreställa sig att fonografen skulle bli vare sig skivspelare eller musikinstrument. Samma sak med thereminen. För Ikue Mori och hennes laptop är det annorlunda. Den är snarare ett universalverktyg mäktigare än en schweizisk fickkniv. Ett slags stamcell. Den blir vad du gör den till också ett musikinstrument om du vill. Det mest moderna musikinstrument vi har idag? Den ser rent av ut att ta över allt.

Samtidigt som hårddiskarna blir mindre rymmer dom mer. Fyll den med musikgenetiska koder och du kan om du vill ha en symfoniorkester på en sticka redo för vad som helst med dig som kompositör och dirigent, Frågan är om det någonsin funnits ett så demokratiskt instrument. En dröm för en musikalisk äventyrare som Ikue Mori och ett äventyr för den som bara har ett behov att leva ut sina musikaliska lustar utan att riktigt veta hur det går till. Det finns gott om softwares där den musikaliska intelligensen finns inbyggd och tar hand om det mesta harmonisinne, tonhöjd och rytmkänsla för den som saknar just det.
Laptopen ären länge närd våt dröm i musikvärlden med många och ofta väldigt skrymmande föregångare. En av de första och elgantaste – theremin - uppfanns redan 1919. Den har fått namnet av sin skapare ryske uppfinnaren och teknikern Léon Theremin. Det patenterades i USA år 1929. Man kan säga att det är en slags ”ur-synt” och självaste Robert Moog startade faktiskt sin verksamhet med att bygga och sälja thereminer. Hans företag Moog Music är fortfarande världsledande när det gäller både tillverkning och försäljning av instrumentet – som kan köpas antingen som byggsats eller som en färdigbyggd enhet. Att förklara hur det fungerar är en längre historia – den kortare är att man spelar det utan att vidröra själva instrumentet och det gör att det verkligen ser ut som om man plockar tonerna ur luften – ett mycket visuellt instrument alltså. De flesta har hört det i gamla rymdfilmer från 50-talet. Pamelia Kurstin som inleder kvällens P2 Live är en av världens absolut ledande och mest intressanta musiker som spelar instrumentet theremin och hon arbetar med både komposition som improvisation. Hon har en personlig spelteknik och skapar en egen klangvärld med hjälp av loopar och andra effekter som hon kopplar till sitt instrument. Hon framträdde helt solo med fria improvisationer – som fick sina namn i efterhand.
Den andra gruppen i kvällens konsert består av den Danska saxofonisten Lotte Anker tillsammans med pianisten Sylvie Courvoisier från Schweiz som i fjol var hårsmånen från att utses till årets euorpiska jazzmusiker och  så Ikue Mori. Gruppen har funnits i många år och de turnerar över hela världen. Musiken är fritt improviserad. Lotte Anker berättar i programmet hur musiken fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".