Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Tisdag 31 mars 19.30-21.30 P2 Live: Norbotten Big Band & Kurt Elling Konsert 11/1 Stockholms Konserthus

Publicerat söndag 29 mars 2009 kl 22.00

2009 fick en rivstart för Norrbotten Big Band. Luleås egen storsångare Peter Mattei bjöd upp till Mattei festival. En lekfull historia med fokus på rösten. En delvis konsertant version av Mozarts Don Giovanni flyttades över i Pub- miljö med handlingen förlagd till Luleå. Det var också självklart att Norrbotten Big Band skulle var med i festivalen. Ett storband bland mästersångare behöver specilla lösningar så orkesterns ledare Tim Hagans passade på att bjuda in vår tid störste jazzsångare Kurt Elling. Dels för en konsert och masterclass under Mattei-festivalen, men också för en följande turné med konserter i Sverige och med final i Edinburgh Skottland..Vi spelade in konserten på Stockholms konserthus den 11 januari  – mitt i turnén. Kurt Elling som är baryton som Mattei är en mycket musikantisk sångare som vi för det mesta hör i mindre sammanhang. Även om han då och då också jabbar med större orkestrar så är grunden hans egen kvartett. Ständigt närvarande samarbetspartnern  pianisten Lawrence Hobgood. var också med tillsammans med Norrbotten Big Band. Kurt Elling arbetar mer som en improviserande musiker än som en sångare av crooner typ. Det är inte den traditionella repertoaren som intresserar honom. Han vill snarare flytta fram positionerna.

Han skriver eget både musik och text och han blandar upp de fåtaliga standardlåtarna med musik av exempelvis Coltrane och Wayne Shorter med egna texter. Han sätter också texter till solon o s v. Vi får prov på det mesta i den här konserten också ett uruppförande av en Tim Hagans komposition där Tim debuterar som textförfattare. Norrbotten Big Band behöver knappast någon särskild presentation för P2’s och Jazzradions lyssnare. De har ju sedan början av 2000-talet fungerat som en utlokaliserad Radiojazzgrupp.
Längre fram i vår, i maj, blir det Mingusmusik med saxofonisten Steve Slagle. En konsert som vi spelade in i mitten av mars och i höst väntar ett samarbete med ny musik av legendariska Carla Bley. Till nyheterna kring orkestern hör att man tillsammans med kollegan Bohuslän Big Band och, Danska Radions Big Band, UMO Jazz Orchestra i Helsingfors, NDR Big Band i Hamburg och Metropole Orchestra i Hilversum har skapat ett europeiskt nätverk de kallar European Music Circle.
För den som behöver fräscha upp sina kunskaper om Kurt Elling kan vi berätta att han har sju Grammynomineringar i bagaget. Han är ingen insmickrande och publikfriande sångare. På en fråga vad han själv ser som sitt ”forte” svarade han efter en kort tankepaus ”Jag sjunger rent……för det mesta.” Det är under alla omständigheter en mycket kreativ sångare och musiker som kan sitt jobb. Han har gjort sina läxor och han är en föredömlig pedagog när han sätter den sidan till. Även om han envisas med att arbeta enligt eget huvud så följer även den Chicagofödde Elling i fotspåren efter vokalpionjärer som Eddie Jefferson, King Pleasure, Jon Hendricks och hans kanske största influens, Mark Murphy. Kurt Elling kombinerar tankeväckande texter med smarta arrangemang, överraskande materialval och risktagande, men framför allt – han svänger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".