Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

P2 Live: Preservation Hall Jazz Band och The Blind Boys of Alabama

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 09.00

Jazz och gospel av klassiskt snitt.

Den 2 november i fjol gästades konserthuset i Göteborg av två amerikanska band, som vart och ett på sitt sätt är en levande del av musikhistorien; Preservation Hall Jazz Band och The Blind Boys of Alabama.

1961 öppnade jazzklubben Preservation Hall i hjärtat av New Orleans i en restaurangbyggnad från mitten av 1700-talet. Syftet var att skapa ett reservat för traditionell New Orleansjazz, som hade svårt att hävda sig i konkurrensen mot modern jazz, rock och pop. Varje kväll samlades en allt större publik för att höra stans musiker spela och efter ett par år började Preservation Hall att organisera turnéer med de band som spelade på klubben. Sen dess har en rad olika konstellationer - alla under namnet Preservation Hall Jazz Band - rest runt för att sprida den renläriga New Orleansjazzen till världens alla hörn. Och en upplaga av bandet spelar fortfarande varje kväll på hemmascenen, som visserligen var stängd under ett halvår efter orkanen Katrina 2005, men som i övrigt ser ut som den alltid har gjort.

På stora scenen i Göteborgs konserthus är bandledare tubaisten Ben Jaffe, som för övrigt är son till grundarna av Preservation Hall. Hans medmusikanter är Mark Braud, trumpet, Clint Maedgen, tenorsax, Charlie Gabriel, klarinett, Rickie Monie, piano, Walter Payton, bas och Shannon Powell, trummor. 

På en internatskola för blinda och döva svarta barn i Alabama bildades 1939 en gospelkör bestående av några killar i 10-årsåldern. De blev så omtyckta att de redan inom några år kunde försörja sig på att framträda i församlingar runt om i den amerikanska södern. Samtidigt hade en liknande grupp från Mississippi också börjat turnera flitigt. Till slut möttes grupperna, The Happyland Singers från Alabama och the Jackson Harmoneers från Mississippi i en show i New Jersey som kallades "The Battle of the Blind Boys". Mötet blev mycket lyckat och grupperna började snart turnera tillsammans, nu under namnen The Five Blind Boys of Alabama respektive Mississippi. Deras energiska och känsloladdade gospelshow gjorde stor succé över hela landet och det berättas bland annat att det alltid fanns ett par ambulanser redo för att ta hand om de fromma åhörare som kanske skulle svimma av religiös hänförelse. De turnerade tillsammans ofta under många år som följde.

1985 fick en kombination av de båda grupperna, nu under namnet The Blind Boys of Alabama, kollektivt göra rollen som Oidipus i musikalen The Gospel at Colonus. Det innebar ett stort genombrott och att gruppen blev känd även för en bred, profan publik. Sen dess har det rullat på med Grammys och samarbete med artister som Peter Gabriel, Lou Reed och Tom Petty. Hur originalbesättningen såg ut råder det lite delade meningar om. Dagens frontfigur, Jimmy Carter, hävdar att han var med några år i början när det begav sig på 30- och 40-talet, men att han stannade kvar i skolan när gruppen började turnera. Detta förnekas av Clarence Fountain, som sen några år har lämnat gruppen och i övrigt är den ende originalmedlem som fortfarande är i livet. Vad som är sant och inte lär vi aldrig bli säkra på, men att de nuvarande medlemmarna är en samling enastående vitala farbröder fulla av energi är helt klart. I frontlinjen står sångarna Jimmy Carter, Billy Bowers och Ben Moore. Sjunger och spelar trummor gör Eric McKinnie. Joey Williams spelar gitarr, Ben Odom bas och Rickie Monie dubbelarbetar denna kväll och spelar piano och orgel även med The Blind Boys of Alabama

Konserten presenteras av Johannes Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".