Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Stockholm Jazz Festival 2010

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 13.19
1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
Berit Nygren, Wayne Shorter och John Patitucci. Foto: Carolina dos Santos Shorter
9 av 9

Årets upplaga av Stockholm Jazz Festival, eller som den numera heter Sthlm Jazz Fest, är över för den här gången. Vi har sänt konserter både direkt och bandat samtliga tre dagar från Skeppsholmen. Här kommer en rad intervjuer med artister och andra.

Överst en exklusiv version av den intervju som vår flygande reporter Berit Nygren gjorde med den legendariske saxofonisten Wayne Shorter. Shorter spelade med sin kvartett - pianisten Danilo Perez, basisten John Patitucci och trumslagaren Brian Blade - lördag den 12 juni.


Jazz under stjärnorna och med stjärnor på Skeppsholmen i Stockholm under tre fullmatade junikvällar. Inte som den gamla radioklassikern från början av 60-talet men väl en modernare klassiker med rötterna i New Orleans. Det var där Bosse Stenhammar hittade idén till Stockholm Jazz And Blues Festival på Skeppsholmen. En slags jazzens friluftfrämjande där idén att aktuell jazz dessutom utmanar elementen. Utmaningarna från vädrets makter är inte mindre i Stockholm, bara annorlunda.

Programmet är en blandning av sjävklara storheter och sådana som kanske är det inom kort. Bredden är lika stor som musikformen med tonvikt på både innehåll och yta.  Vad som är supernovor, dvärgstjärnor eller rent av svarta får bli upp till var och en att bedöma. Håkan Broström eller Grace Kelly, Wayne Shorter eller Missy Elliot, svaret är inte givet. Det är klokast att inte ha förutfattade meningar.

Följ Marie Vesterholms blogg. Direkt från Skeppsholmen och festivalen!Förhoppningen är att festivalen också ska bli en familjefest på riktigt. Men den utspelar sig i radioskugga när solen är den enda stjärnan.Torsdag 19.30. 22.30
P2 Live: Stockholm Jazz Festival 2010
Jazz under Stjärnorna med Håkan Broström New Places Orchestra, Grace Kelly och Bobo Stenson Trio med mera


Tre timmar live från en pågående jazzfest med Jazzkatterna  Bobo Stenson trio och Håkan Broströms  New Places Orchestra. Håkan presenterar sitt storband med sångerskorna Viktoria Tolstoy och Meja ”All ´bout the Money ” som gästsolister. Bobo Stenson Trio behöver ingen vidare presentation. De är alla tre Bobo, Anders och Jon starka individualister. Men lyhördheten gör dom till en av världens mest samspelta pianotrior. I den här sändningen kan du också lära känna 18-åriga sensationen och saxofonisten Grace Kelly och unga brasilianska sångerskan Gretchen Parlato som inte bara vunnit Thelonious Monk  Competition utan också fått Wayne Shorter att jämföra henne med Frank Sinatra och konstatera att ”Det finns ingen som Gretchen”.
Värd är Lars-Göran Ulander och flygande reporter Berit Nygren.


Fredag 19.30 till midnatt
P2 Live: Stockholm Jazz Festival 2010
Jazz under Stjärnorna med Avishai Cohen, Courtney Pine, China Moses, Erik Lindeborg, Nils Landgren Funk Unit, Kool & The Gang m m


Fyra och en halv timme flödande jazz live där saxofonisten Courtney Pine hyllar en av sina förebilder Sidney Bechet och israeliske basisten Avishai Cohen presenterar det Auroraprojekt som gjorde stor succé på Umeåfestivalen i höstas. Ett slags musikaliskt brobygge som binder samman mellanösterns kulturer. Möt också sångerskan China Moses , dotter till Dee Dee Bridgewater, hylla Dianh Washington och unga svenska pianosensationen Erik Lindeborg och fenomenet Nils Landgren som bjudit in en av sina förebilder Fred Wesley för konsert med Funk Unit  och dessutom Kool & the Gang.
Värd Pierre Martin och flygande reporter Berit Nygren.


Lördag 18.04 till midnatt
P2 Live: Stockholm Jazz Festival 2010
Jazz under Stjärnorna med John Scofield Piety Band, Chucho Valdes, Wayne Shorter Quartet, Jazzanova , Elin Larsson, Roy Ayers med mera


Nära sex timmar live jazz  från finalen av årets jazzfest på Skeppsholmen. Den kanske spräckligaste av våra sändningar där vi inte bara möter Jazzkatten ElinLarsson tillsammans med Alice Babs stipendiaten Kristin Amparo utan också får en dos kubansk jazz med Chucho Valdez legendarisk med Irakere.  Till mixen hör också vibrafonisten Roy Ayers. Annars kan vi konstatera att det  finns ett stråk av New Orleans och Great Black Music också i kvällens sändning. John Scofield har hämtat inspirationen direkt från New Orleans och Piety Street. Vad det handlar om är bluesig gospeljazz vilket bara är ett annat sätt att säga John Scofield. Wayne Shorter behöver inte någon särskild presentation. Han har satt agendan i modern jazz sedan början av 60-talet.  Hans aktuella kvartett är ett äventyr utöver det vanliga. Varje konsert är unik. Och definitiv punkt kommer vi att sätta med den som de flesta också hon själv betraktar som festivalens supernova. Missy Elliott . Hon var inte bara en av världens första hon är också en av de största kvinnliga hiphop artisterna.
Värd är Lars-Göran Ulander och flygande reporter Berit Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".