Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Organic Vibes och Prylf

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 09.00
1 av 3
Prylf. Pressbild
2 av 3
Ulf Rådelius
3 av 3
Joakim Ericsson/Organic Vibes. Foto: Sven Tesch Hallström

I den första sommarreprisen möter vi återigen de två skånska grupperna Prylf och Organic Vibes. Programmet sändes första gången den 22 september 2009 och var ett av de första programmen i jazzradions serie Studio 7.

Sedan programmet sändes har det hänt en hel del för båda grupperna. Dom har spelat flitigt och har dessutom var för sig släppt sina respektive debut CD. Den gemensamma nämnaren är att båda skivorna fått mycket bra press.

I tidningen Lira skriver Christin Persson så här om Prylfs debut-CD Kind of Green: "Syrabestänkta jazzstandards. Det hänger revolution i luften när Malmökvintetten Prylf häller en dunk syra över en vägg med jazzstandards. Den typen av revolution som händer sällan men med eftertryck."

Och i ärevördiga Orkesterjournalen skriver Leonard Goldberg (som ger plattan högsta betyg – 5 stjärnor) så här: "Och det är framförallt lekfullheten och nonchalansen mot normer som gör Prylf så otroligt bra. Det finns många exempel på inblandning av andra genrer i jazzen. Men Prylf mixar extra tydligt, och spränger det latent vedertagna. Prylf är både kul, viktigt och bra. Det doftar genombrott!"

I tidningen Lira skriver Mats Palmquist så här om Organic Vibes´ debut-CD Glue: "Organic Vibes Tomas Trulsson, Anders Vestergård och Richard Hauer är precis så flyhänta och känsliga som krävs, både som kompmusiker och som solister. Dessa fyra framstående jazzmusiker har gjort en debutplatta, dessutom med uteslutande egna kompositioner, som helt enkelt är ett litet mästerverk." Båda plattorna begåvas med "Lira gillar".

Gruppen Prylf startade i Skåne för 2 år sedan när sångerskan Linnea Henriksson, trummisen Raeel Raissi, basisten Patrik Grundström och vibrafonisten Felix Martinz gick på musikerlinjen på Skurups Folkhögskola. Den femte medlemmen – gitarristen Anton Toorell - hämtade gruppen från Fridhems Musiklinje i Svalöv. Sedan gruppen startade har Raeel, Felix och Anton börjat (och är kurskamrater) på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm medan Linnea och Patrik fortfarande bor i Malmö och är frilansande musiker. Patrik är bland annat medlem i Anders Bergcrantz Quartet – som bland annat kunde höras på Swedish Jazz Celebration 2009 från Göteborg med pianisten Richie Beirach som gäst. Nyligen blev också Prylf utsedda att vara en av Pulsslaggrupperna.

Gruppen arrangerar låtarna – som uteslutande kommer från "The Great American Song Book" – tillsammans under repetitioner. Ambitionen är att skapa nya känslor utifrån låtar som dom flesta känner igen sedan tidigare.

Prylf består av: Linnea Henriksson, sång, Anton Toorell, gitarr, Felix Martinz, vibrafon, elektronik, Patrik Grundström, kontrabas och Raeel Raissi, trummor.

Information finns på www.myspace.com/prylf och ytterligare info om skivan finns finns på http://boogiepost.com/releases/kind-of-green/

Organic Vibes spelar originallåtar för den klassiska sättningen sax, Hammonc B3, gitarr och trummor. Låtarna som hämtar sin inspiration från "hammond-legender" som Jimmy Smith och Jack McDuff framförs med mycket energi, humor och värme.

Ett spännande projekt som ligger i framtiden för gruppen är att man, med hjälp av bidrag från Statens Kulturråd, har fått möjlighet att samarbeta med kompositören Anna-Lena Laurin som ska skriva ett musikverk exklusivt för Organic Vibes och symfoniorkester. Premiär beräknas till hösten 2011.

Mer information om gruppen hittar du på www.myspace.com/organicvibes och www.myspace.com/organicvibes

Joacim Eriksson, hammondorgel. Född 1973. Uppväxt I Örebro. Började spela piano i 12-årsåldern och när han var 17 började han med hammondorgel. Han spelar nu på en Hammond B3 av årsmodell 69 och hans influenser är bl.a. Jimmy Smith, Joey DeFrancesco, Jack McDuff och vår egen Kjell Öhman.

Richard Hauer, gitarr. Född i Borås och uppväxt i Göteborgstrakten. Utbildad på Malmö Musikhögskola med examensår 2003. Spelar med flera olika band.

Tomas Trulsson, saxofon. Har studerat på Fridhems folkhögskola i Svalöv och Berklee College of Music I Boston med examen 1998. Han har spelat med bland Anders Bergcrantz, Tomas Frank, Monday Night Big Band, Inge Peterson, Ole "Fessor" Lindgreen, The Hi-Hats, Fabian Kallerdahl med flera.

Anders Vestergård, trummor. Kommer ursprungligen från den lilla byn Norra Vallgrun som ligger i skärgården utanför Vasa i Finland. Har studerat på Skurups Folkhögskola och spelar med bland andra Mats Holtnes Un-Ex-Pected Pleasure och Miriam Aidas band Meu Brasil.

Presentation: Ulf Rådelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".