Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas,..

Odling av pangasiusfisk tär på Vietnams miljö

Publicerat söndag 6 februari 2011 kl 05.00
Odling av pangasiusfisk tär på Vietnams miljö
(28 min)
 
1 av 11
Pangasiusfiskar infångade på en båt, redo att skickas till fabriken. Foto: Sveriges Radio.
2 av 11
Pangasiusfiskar infångade på en båt, redo att skickas till fabriken. Foto: Sveriges Radio.
Klicka för grafik - pangasiusfisk
3 av 11
Klicka för grafik - pangasiusfisk
Arbetare lastar över fisken i hinkar för att bäras bort till fabriken. Foto: Sveriges Radio.
4 av 11
Arbetare lastar över fisken i hinkar för att bäras bort till fabriken. Foto: Sveriges Radio.
En pangasiusfisk. Foto: Sveriges Radio.
5 av 11
En pangasiusfisk. Foto: Sveriges Radio.
I en damm på ungefär 50 gånger 100 meter kan det vara över 300 000 fiskar på ett kilo styck. Foto: Sveriges Radio.
6 av 11
I en damm på ungefär 50 gånger 100 meter kan det vara över 300 000 fiskar på ett kilo styck. Foto: Sveriges Radio.
Pangasiusfiskens mat innehåller fiskmjöl, som görs av mindre fiskar i Mekongområdet. Foto: Sveriges Radio.
7 av 11
Pangasiusfiskens mat innehåller fiskmjöl, som görs av mindre fiskar i Mekongområdet. Foto: Sveriges Radio.
När fisken ska matas börjar dammarnas yta nästan koka av all hungrig fisk. Foto: Sveriges Radio.
8 av 11
När fisken ska matas börjar dammarnas yta nästan koka av all hungrig fisk. Foto: Sveriges Radio.
Den uppskruvade produktionen innebär fler fiskar på mindre yta, vilket i sin tur leder till fler och mer svårbehandlade sjukdomar hos fisken. Foto: Sveriges Radio.
9 av 11
Den uppskruvade produktionen innebär fler fiskar på mindre yta, vilket i sin tur leder till fler och mer svårbehandlade sjukdomar hos fisken. Foto: Sveriges Radio.
Hamnstaden Kien Giang i Vietnam. Foto: Sveriges Radio.
10 av 11
Hamnstaden Kien Giang i Vietnam. Foto: Sveriges Radio.
I Kien Giang köps mindre fisk som ska malas till fiskmjöl, som ingår i pangasiusfiskens mat. Foto: Sveriges Radio.
11 av 11
I Kien Giang köps mindre fisk som ska malas till fiskmjöl, som ingår i pangasiusfiskens mat. Foto: Sveriges Radio.

På kort tid har den vita matfisken pangasius, vietnamesisk hajmal, tagit sig in i de svenska fiskdiskarna. Fisken har marknadsförts som ett alternativ till den utfiskade torsken, men Ekots granskning visar att pangasiusfisken som odlas i dammar i Vietnam, står för stora utsläpp och bidrar till utfiskningen av haven.

Vi är på en pangasiusuppfödning i Vietnam. Vi försöker ta med oss ett prov av det gulbruna vattnet, men företaget upptäcker det och stoppar oss.

I en damm på ungefär 50 gånger 100 meter kan det vara över 300 000 fiskar på ett kilo styck.

Trots företagets påstående om att de renar vattnet visar det sig att här släpps det förorenade vattnet rakt ut i Mekongfloden som flyter fram bara ett par meter därifrån. Det är därför vi vill ta ett vattenprov.

Företaget, som levererar till svenska restauranger och stora affärskedjor som Bergendalsgruppens butiker City gross och Ica, förbjuder oss att ta med vattnet och vi måste hälla ut det.

På bara några år har pangasiusproduktionen fullkomligt exploderat i Vietnam. Suget efter vit matfisk i Europa är stort. Över en miljon ton fisk odlas och exporteras bland annat till Sverige, men miljöproblemen från den alltmer intensiva fiskproduktionen blir bara värre.

– Det kommer att bli en katastrof om det fortsätter på den här vägen, det är säkert, säger Vo-Tong Anh, chef för fakulteten för jordbruk och naturresurser på An Giang-universitetet som ligger mitt i Mekongområdet.

Pangasiusfiskarna släpper ifrån sig över en miljon ton fiskbajs och om det hamnar i floden bidrar det till övergödning som hotar ekosystemen och gör det svårt för flodfisken som lokalbefolkningen äter.

Det finns företag som renar vattnet men prispressen från Europa göra att många inte har råd.

I fodret som fiskarna äter finns det fiskmjöl. Vår granskning visar att fiskmjölet görs av flera olika typer av matfisk som till skillnad från pangasius äts av den fattiga lokalbefolkningen. Pangasiusodlingarna har bidragit till att floden och havet utanför Vietnams kust är överfiskat.

– Vattnen nära kusten är generellt sett tömt på fisk, säger Flavio Corsin på Icafis, en organsation som anlitas såväl av vietnamesiska myndigheter som av branschen och olika organisationer .  

Trots att de svenska matvarukedjorna känner till att det finns problem med produktionen säljer de fisken i alla fall, eftersom det är en billig fisk som konsumenterna efterfrågar.

– Jag tror att den fick en skjuts av det här med torsken, när folk kände att det inte var okej att köpa det och sökte efter ett alternativ. Pangasius var en vit fisk som kunde ersätta den. Många vaggades nog in att det här var ett miljömässigt bättre alternativ än torsken, säger Ingmar Kroon, informationschef på Axfood som äger Hemköp och Willys.

Har ni bidragit till ett mer hållbart fiske om ni slussade över folk från den rödlistade torsken till pangasius?

– Det kanske vi inte har. Det är svårt att säga. Det kanske var en bieffekt som inte var så himla positiv, säger Ingmar Kroon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".