Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas,..

Icke godkända bekämpningsmedel på svenska jordgubbar

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 14.44

Svenska kål-, jordgubbs- och spenatodlare kommer ytterligare ett år att kunna förlita sig på bekämpningsmedel som inte är godkända i Sverige efter att LRF fått med sig miljödomstolen, som rev upp kemikalieinspektionen beslut.  De aktuella ogräsmedlen Betanal SC och Butisan SC är enligt företaget som säljer dem, Bayer och Basf  "Mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön"

Bönder som använder bekämpningsmedlet Betanal SC ska helst vara synska eller ovanligt bra meterologer eftersom citat: "Regn bör inte falla inom sex timmar efter sprutningen"(  )

Det var LRF som ansökt om dispens för de två ogräsbekämpningsmedlen Butisan S Och Betanal SC för användning på jordgubbar, spenat och kål.

Enligt  Sunita Hallgren på LRF "finns det inga alternativ" för konventionella odlare som vill bli av med ogräset med hjälp av bekämpningsmedel. Konsekvensen om de inte fick användas vore enligt henne att det inte skulle bli någon spenat, kål eller jordgubbar i år. (förutom ekologiska då) Men när jag frågar för vilken typ av ogräs som bara kan bekämpas med dessa bekämpningsmedel har hon inget svar. Hon lovar dock att återkomma.

För två veckor sedan avslog Kemikalieinspektionen LRFs ansökan om . Men LRF överklagade och i väntan på en mer genomgripande bedömning bestämde sig miljödomstolen för att tillsvidare tillåta.

(Nu har Sunita Hallgren hört av sig så här skriver hon:

När det gäller kålodling (Butisan S) kan tex ogräsen baldersbrå, våtarv och snärjmåra skapa stora bekymmer

När det gäller spenat (Betanal SC) kan tex ogräsen målla, spillraps och åkerbinda skapa stora bekymmer

När det gäller jordgubbar Betanal SC kan många olika ogräs skapa problem.)

// Daniel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".