Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Swedish jazz celebration

Vinnare 2009

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 11.22
Mats Gustafsson Årets musiker 2009

Kontrabasisten Palle Danielsson belönades med Guldkatten och saxofonisten Lisen Rylander vann priset för Årets nykomling när Sveriges Radio P2:s pris Jazzkatten nyss delades ut på Trädgår’n i Göteborg.

Vinnarna av Jazzkatten 2009 tillkännagavs av Lars-Göran Ulander, P2-producent och juryordförande, när Swedish Jazz Celebration höll sin årliga hyllning till svensk jazz på torsdagskvällen. Jazzkatten delas ut i fem kategorier: Årets musiker, Årets grupp, Årets nykomling, Årets kompositör samt Årets guldkatt.

Vinnarna Jazzkatten 2009

Årets musiker:
Mats Gustafsson
Årets grupp: Atomic
Årets nykomling: Lisen Rylander
Årets kompositör: Sofia Jernberg
Årets guldkatt: Palle Danielsson

Årets musiker: Mats Gustafsson

”Saxofonisten Mats Gustafsson representerar den andra vågen av europeisk friformjazz. Han har inte bara lärt av mästare som Derek Bailey, Barry Guy och Peter Brötzman, han har spelat och spelar med dem. Mats är innovatör som utforskar musikens och instrumentens mikro- och makrokosmos. Inget är givet och allt är möjligt. Dynamiken är oändlig.”

Årets grupp: Atomic

”På jazzområdet har den norsk-svenska unionen återuppstått igen. Den kanske viktigaste exponenten för detta är en grupp som kallar sig Atomic. Atomic är synonymt med ett unikt sound där fem starka individualister (Fredrik Ljungkvist - saxofon, Magnus Broo - trumpet, Håvard Wiik - piano, Ingebrigt Håker Flaten - bas, Paal Nilssen-Love - trummor) tillsammans bildar en enhet som blir större än sina delar. En grupp som med intensiv täthet skapar en självklar och genuin musik.”

Årets nykomling: Lisen Rylander

”Lisen Rylander är kanske inte den självklaraste av nykomlingar. Hon har funnits med ett tag och haft parallella karriärer inom angränsande experimentell musik. 2008 tog Lisen ett jättekliv ut ur den självpåtagna(?) anonymiteten med gruppen Splendor som med djärva grepp och med inslag av fritänkande fusionsjazz placerat Lisens drivna saxofonspel och kompositioner i den jazzmusikaliska hetluften.”

Årets kompositör: Sofia Jernberg

”Sofia Jernberg hör till en ny generation musiker, improvisatörer och kompositörer som söker nya vägar att vidga jazzens uttryck. Jazzkattsjuryn har särskilt noterat att Sofias nyskapande musik förenar jazz, improvisation och nutida musik. Den ger prov på en oräddhet som bidrar till att utveckla det improvisatoriska och komponerade i gränslandet mellan dessa olika musikformer. Resultatet en musik utan skarvar mellan det noterade och det improviserade.”

Årets guldkatt: Palle Danielsson

”Palle Danielsson skapade sitt grundmurade rykte som lyhörd, följsam och kraftfull basist under 60-talet, inte minst tillsammans med Eje Thelin, Jan Garbarek och Bobo Stenson. Världen upptäckte honom då han i början av 70-talet ingick i Keith Jarretts europeiska kvartett. Att vara en av vårt lands mest internationella jazzmusiker garanterar inte nationell uppmärksamhet och uppskattning. Med utmärkelsen Årets guldkatt - Jazzkattens stora pris – vill vi bidra till att rätta till den obalansen.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".