Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Lergrytebröd

Publicerat tisdag 30 oktober 2007 kl 14.04

5 dl vatten
50 g margarin
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk stött fänkål, alt. kummin
1 dl russin
5 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl (gärna grovt rågmjöl)
ca 5 dl vetemjöl
olja

Smält margarinet i en kastrull och häll i vattnet.
Värm till fingervarmt och häll vattnet över den söndersmulade jästen.
Rör ut jästen i degspadet och tillsätt kryddor, russin och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidigt och låt den jäsa ca 30 min.
Blötlägg under tiden lergrytan i 15 min.
Låt den rinna av och pensla den noga med olja.
Arbeta degen på bakbordet och forma den till en bulle.
Lägg bullen i lergrytan.
Lägg på locket lite på glänt och låt brödet jäsa igen i ca 30 min.
Lägg på locket, ställ in grytan i kall ugn på nedersta falsen och sätt på ugnen på 200 gr.
Brödet ska gräddas i en timme från det att ugnen blivit uppvärmd.
Låt brödet svalna i grytan med locket på glänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".