Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 7 oktober

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 11.55

 

Gräddkokt renskav med kantareller, potatispuré och rårörda lingon
(4 personer)

1 pkt renskav (ca 300 g)
150 g kantareller
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
3 msk söt senap
3 msk cognac
salt, vitpeppar, färsk timjan och lagerblad

Stek kantarellerna och tillsätt efter en stund löken.
Tag upp svampen och löken från pannan när de fått färg.
Stek sedan renskaven och slå på grädden.
Tillsätt svamp, lök, senap och kryddor.
Låt sjuda i ca 10 min.
Avsluta med att slå över cognacen.
Servera med potatispuré och rårörda lingon.

Avnjut gärna med en kall öl eller ett glas rödvin.

Mascarpone-gratinerade hjortron
(4 personer)

1 pkt lättsockrade avrunna hjortron (ca 250 g)
2 dl kesella gourmet
1 pkt mascarpone (ca 150 g)
3 msk florsocker
1 vaniljstång
skalet från en apelsin
råsocker till gratinering

Sätt ugnen på 250 grader (övervärme).
Lägg florsockret på skärbrädan.
Dela vaniljstången på längden och gröp ur fröna i sockret.
Blanda kesella och mascarpone.
Tillsätt socker och vaniljblandningen.
Finriv apelsinskalet och rör samman med övriga ingredienser.
Lägg hjortronen i portionsformar.
Bred över ostblandningen.
Strö på råsockret och gratinera i ugnen, ca 3 minuter.

Recept från Roberth Kavén på Guskelov i Norrköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".