Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 21 oktober

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 15.17

Ost och örtfylld nötrullad med klyfftpotatis!

2 portioner

Ingredienser:

Potatisen:
4 st bakpotatisar
1 dl olivolja
3 msk finhackad dill
salt och peppar

Kött och sås:
2 st utbankade innanlår
1 st rödlök
1 st urkärnad tomat
3 msk cartadour ört ost
6 st stora kantareller
5 dl grädde

Till vägagångssätt:

Potatisen:
Skär potatisen i tunna klyftor och lägg dom på en ugnsplåt.
Stripa på olivoljan så att den blir jämt fördelad över hela potatisen.
Sedan är det bara att salta och peppra efter behag.
Grädda av dom i ugnen i 180 grader i ca 45 – 50 minuter.
När du bedömmer att dom är klara så tar du ut dom och strör på den finhackade dillen så är det klart.

Köttet och såsen:
Hacka rödlöken och den urkärnade tomaten fint.
Blanda dom hackade grönsakerna med örtosten.
Lägg ut innanlåren på en skärbräda eller liknande,
bred på ostkrämen på köttet. Var noga med att det blir ett jämnt lager som täcker hela köttbitarna.
Sedan rullar man ihop dom försiktigt och sätter i tandpetare så att dom inte rullas ut igen.
Nu steker vi rulladerna ca 2 minuter på varje sida så att dom får en fin färg.

Lägg i dom skivade kantarellerna i stekpannan och låt dom fräsa till sig lite.
Slå sedan i grädden och låt det koka tills det blir lite tjockt.
När såsen har blivit lite tjock och krämig så är den klar att servera.

Garnityr:
Dela en tomat så att man korsar kärnhuset.
Stek den med köttsidan ner.
När dom har fått en fin färg så steker man dom underifrån och häller på lite chili pepper och låt den stekas till den är varm.
Stek också några färska sparrisar så att dom får en fin färg.

Passande dryck:
Det röda vinet La Volta Nero d’Avola Syrah.
Nero d’Avola är en inhemsk druva med rötter i Siciliens forntida historia.
Nero d’Avola ger ett mycket fruktigt, rikt och välstrukturerat vin.
Passar till:
Rökt kött, grillat eller ugnsstekt. Pasar även till lagrad ost.

Smaklig måltid önskar Rikard Pettersson kock på Skänninge Stadshotell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".