Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 28/10

Publicerat fredag 28 oktober 2005 kl 12.16

Recepten är anpassade för 4 personer.

Kött i bitar på älg från Rexbo med dillcrème

1 kg älgkött skurna i 1.5 cm tärningar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
0.5 l kalvbuljong ( fungerar med vatten )
1 flaska mörk öl
50 g smör, osaltat
salt och svartpeppar från kvarn
2 dl crème fraiche
3 kvistar dill

Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn köttet gyllenbrunt i het panna med smör.
Salta och peppra.
Tillsätt lök och vitlök.
Stek klart.
Slå på öl och buljong ( el vatten ) samt rosmarin och timjan.
Låt sjuda i ca 30 min eller till köttet är riktigt mört.

Plocka dillen från kvistarna.
Lägg dillkvistarna i grytan.
Mixa den plockade dillen med crème fraiche till den blir grön.
Salta och peppra.

Servera dillcrèmen till grytan och gärna kokt mandelpotatis från Brynstorp eller pressad.
Potatisen finns att köpa på Delisture.
Sture mat & inspirations delikatessbutik.
Vi dricker gärna runöls mörka till det.

Vaniljglass med tobleronecaramell

1 pkt vaniljglass eller hemmagjord för den som kan
400 g toblerone
2 msk vatten

Smält toblerone med vatten försiktigt.
Låt koka ihop försiktigt till stora bubblor.
Slå den härliga såsen över glassen.
Servera och njut av enkelheten.

Smaklig spis.

Lycka till
/Andreas Landén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".