Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 4 november

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 14.26

 

Ombergs saffransdoftande kräftpasta
För 4 personer
Tidsåtgång ca 20 min

1 msk olivolja, 1 msk smör
1 vitlöksklyfta
½ färsk chili (glöm ej att ta bort kärnorna) Det går även bra med chilipulver, sambal oelek eller liknande
7-10 blad färsk basilika
½ paket saffran
flingsalt
peppar
1 dl vitt vin
3 dl passerade tomater
1 ½ - 2 dl grädde, visp eller annan magrare sort
1 msk hummerfond
200 g kräftstjärtar
250 g svamp gärna Karl Johan annars champinjoner

Finhacka vitlök och chili.
Skiva svampen och hacka basilikan.
Fräs i olivoljan och smöret.
Häll på saffran och sedan vin, tomater grädde och hummerfond.
Låt koka i ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan, gärna bred bandspagetti, i rikligt med vatten och lite salt.
När pastan är färdig slå av vattnet.
Lägg ner kräftstjärtarna i såsen.
Blanda såsen med pastan.
Servera gärna med riven parmesanost.

Ewas höstäpplen
För 4 personer

4-8 äpplen, gärna svenska
1 msk margarin eller smör
3 msk sirap

Skölj äpplena.
De behöver inte skalas men ta ur kärnhuset med en äppelpipa.
Ställ äpplena i en lätt smord ugnssäker form och ringla över sirapen.
Grädda i 225°C tills de är mjuka och spricker.
Det tar mellan 15-30 min beroende på sort och storlek.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vanilj.

Lycka till!

Ewa Åkerbäck
Ombergs Turisthotell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".