Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 2/12-05

Publicerat fredag 9 december 2005 kl 14.15

Knapriga kycklinglår Dijonsenapscréme.
Rostad potatis med rödlök, purjo, mozzarella och ruccola.

4 st kycklinglår med skinn
Olivolja
16 Amandinepotatisar eller annan i så fall skalad potatis
1st liten rödlök
½ purjolök
1st mozzarellaost
½ ask ruccolasallad
Salt och peppar

2dl créme fraiche
Ca 1 msk Dijonsenap
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Tvätta potatisen och torka av dem.
Gnid in potatisarna med olivolja på en ugnsfast vid form.
Salta och vitpeppra.
Rosta i ugnen och rör då och då tills de fått fin färg och är genommjuka.

Gnid kycklingklubborna med olivolja och lägg dem på en ugnsfast form.
Salta och peppra och stek i ugnen tills skinnet är knaprigt och innertemperaturen är ca 70 grader.

Blanda créme fraiche med Dijonsenap efter smak.
Salta och peppra och ställ kallt till servering.

Blanda potatisen med mycket finstrimlad rödlök och det vita av purjon samt ”dragen” mozzarella och sköljd ruccola.
Salta och peppra.

Gul fruktsallad med passionerad mascarpone

½ ananas
1 mango
2 apelsiner
1 banan
3st passionsfrukter
1 ask mascarpone
Florsocker

Skala frukterna:

Ananasen: Skär av ändarna.
Skär bort skalet med en vass kniv på en skärbräda.
Dela på mitten och på mitten igen.
Skär bort stocken och skär köttet i 1,5 cm bitar.

Mangon: Skala på samma sätt som ananasen.
Skär runt kärnan och skär köttet i 1,5 cm bitar.

Apelsinerna: Skala på samma sätt.
Skär mellan varje klyftvägg så ”filéerna” lösgörs.

Bananen: Skala och skär i bitar.

Passionsfrukterna: 2st delas och skrapas ur med sked.
Skrapa ”kärna för kärna” så inte hinnorna kommer med.

Blanda fruktsalladen och fördela i glas eller lägg upp i skål.

Blanda mascarponen med kärnorna från den tredje passionsfrukten och smaksätt med någon matsked florsocker.
Servera med fruktsalladen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".