Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 24/3

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 14.23

Gulaschsoppa med köttfärs, Rosmaris lefsor och bärglass

GULASCHSOPPA MED KÖTTFÄRS
4 pers

4 hg nötfärs
3 gula lökar
ev en vitlöksklyfta
1- 2 msk margarin eller smör + lite olja
1- 2 tsk parikakrydda
4 potatisar
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk tomarpuré
1 lier buljong (vatten + tärning)
1 kryddmått mejram
Ev en aning tabasco eller chilipeppar

Skala o hacka löken i en rymlig gryta.
Fräs löken i smör o olja.
Strö över paprika.
Skala potatisen o skär den i mindre bitar.
Blanda ner i grytan.
Krydda m salt, vitpeppar och tomatpuré.
Späd med vatten o buljongtärning.
Låt koka på svag värme.
Bryn köttfärsen i stekpanna så att den blir smulig.
Häll köttfärsen i grytan.
Låt koka vidare på svag värme.
Späd stekpannan med lite vatten o häll i grytan.
Smaka av med mejram och ev. mer salt.
Soppan kan kryddas vid bordet med tabasco eller chilipeppar om man vill ha mer sting på den.
Man kan också blanda i små tärningar av tomat och grön paprika om man har hemma.

ROSMARIS LEFSOR
ca 14 st

5 dl filmjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
8 - 9 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

Blanda allt till en lös deg som precis släpper fr skålen.
Mjöla rikligt på ett bakbord och häll ut degen.
Dela den mkt lösa degen i ca 14 delar.
Kavla ut några delar i taget.
Kavla ut varje del till en rund platta ca 20 cm i diameter.
Slösa med mjölet annars fastnar degen på kaveln.
Skaka av mjölet o lägg i stekpannan.
Värm en stekpanna - gjutjärn - inte teflon.
Stekpannan ska vara ganska het. OBS -Inget fett.
Grädda ett par min på varje sida. Så att lefsan får lite färg.
Lägg i en korg med en handduk över så att dom håller sig varma.
Kan ätas med lite borsmargarin eller en god ost.

DESSERT
Frusna bär, hallon, blåbär ell jordgubbar
Naturell yoghurt + lite vaniljsocker eller Vaniljyoghurt
Blanda i en mixer och glassen är färdig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".