Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Grillad fläskkarré med tomat och bönröra och grekiskt lantbröd.

Publicerat fredag 12 maj 2006 kl 14.37

- Inspirerad av den mat som serverades tidiga morgnar på den Grekiska föreningen i Norrköping på 70-talet har jag komponerat mina ”Grekiska bönor” fritt ur ”smakminnet”, säger Lennart.

Detta behövs till bönröran:

500g frysta gröna bönor kokas mjuka i lättsaltatvatten (ca 10 min) med en matsked olivolja i vattnet.

2 dm purjolök skäres i tunna skivor och fräses lätt i en bottenskyla olivolja.
Tillsätt 2 vitlöksklyftor som krossats och hackats fint och krydda med timjan.

Häll i 2 förpackningar krossade tomater och rör om. När det hela börjar att koka sänker du värmen och tillsätter 1 tesked strösocker, 1 matsked vitvinsvinäger och en grönsaksbuljongtärning.

Tillsätt bönorna och låt det hela sjuda i ca 20 min.

Justera smaken med mera timjan ev salt och lite vinäger.

Grillad fläskkarré el lamm är gott till. (Det finns färdigmarinerade benfria lammstekar att köpa som passar utmärkt att grilla i skivor).

Gör så här med köttet:

Skär ca 1 cm tjocka långa strimlor av köttet och trä upp det i sicksack på ett spett. Går då fortare att grilla jämfört med att skära köttet i bitar.

Pensla med lite olja, salt och peppra efter smak, strö timjan över.

Servera tomat och bönröran och det grillade köttet med Grekiskt lantbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".