Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 19/5

Publicerat fredag 19 maj 2006 kl 15.42

Fetaostpaj och rabarbersoppa med jordgubbar

Fetaostpaj á la Lana

4-5 okavlade smördegplattor
25 g smör
2-3 dl matalgningsgrädde (eller visp om du hellre vill)
1-2 pkt feta ost
en kruka basilika
½-1 ask coctailtomater
svarta oliver

Lägg smördegsplattorna kant i kant i en ugnssäker form, nagga dom och tryck ihop kanterna lite grann.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden och den smulade osten.
Koka ihop på svag värme till en slät massa.
Ta kastrullen från värmen och lägg i hackad basilika.
Låt svalna under tiden du halverar tomaterna som du sen lägger med snittytan nedåt på smördegen.
Häll fetasåsen över och strö sen på oliverna.
Ställ in i ugnen, 225 grader i ca 20 min. Pajen ska få lite färg.

Till det serveras en grönsallad, gärna innehållande lite rödlök.

Smaklig måltid!

Rabarbersoppa med jordgubbar
4 pers

1 vaniljstång el 1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
8 dl vatten
1 kanelstång
ca 4 rabarberstjälkar
½ citron
jordgubbar

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull.
Lägg i höljet också, tillsammans med vatten, socker och kanel.
Koka en sockerlag ca 5 min.
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i.
Koka nån minut.
Lägg i citronskivor och låt sen svalna.

Innan servering tas kanel, vaniljstång och citroneskivor upp.
Servera soppan med skivade jordgubbar och ev lite grädde, vaniljvisp el glass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".