Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 26/5

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 17.08

Jambalaya a la New Orleans och
fruktsallad som i södern

Jerry’s Jambalaya a la New Orleans

Detta behöver du:

2 kycklingfiléer (eller någon annan del)
Rökt sidfläsk eller bacon efter behag
1-2 starka korvar (Choritzo, Cabanossi eller Andoulle)
Räkor eller kräftstjärtar
1 förpackning rökta musslor
1 hönsbuljongtärning av god kvalité
samt/eller hummerfond på flaska
2-3 små paprikor av olika färg
½ halv selleri
1 gul lök
Färsk vitlök efter tycke och smak (2-3 klyftor)
1 burk krossade tomater
3-5 dl ris (ej jasmin eller basmati)
Salt
Krossad svartpeppar
Tabasco (gärna den med rökt chipotle)
Persilja

Gör så här:

Häll upp en stor och inte allt för stark Margarita till att börja med.
Hacka och fräs sidfläsk eller bacon i lite olja.
Ta upp det och gör samma sak med kyckling och korv.
Hacka paprikan, sellerin och löken och fräs den.
Lägg i kötthacket igen och låt det fräsa ihop med grönsakerna en liten stund på medelvärme.
Öppna tomatburken och slå innehållet i en sil eller ett durkslag.
Vi ska bara använda tomathacket och inte så mycket av vätskan.
Häll i riset, fräs det under omrörning några minuter, peppra och salta lite försiktigt.
Smaksätt med tabascon, det ska smaka starkt.
Lägg i buljongtärningen och/eller slå på fonden.
Lägg i tomathacket och lite av vätskan, pressa i vitlöken och fyll på med vatten så det täcker.
Koka i drygt 15 min på medel/svag värme eller tills riset känns färdigt.
Vänd ner skaldjuren så de blir varma och strö lite hackad persilja över.

Ha en flaska Heinz tomatketchup på bordet (inget annat duger) och servera med amerikansk iskallt öl.
Gärna Dixie.

Smaklig måltid.

Fruktsallad som i södern

Detta behövs:

Frukt efter säsong eller smak.
Gärna melon, mango, vindruva, banan, apelsin, päron.
Det går även bra att blanda konserverad frukt och färsk.
2-3 dl grädde
Konjak

Så här gör du:

Hacka och blanda frukten, ha gärna i lite russin och hackade valnötter.
Vispa grädde och konjak (eller någon annan sprit du gillar).

Servera med en god vaniljglass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".