Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla

P4 Kultur filosoferar om mat

Publicerat onsdag 16 februari 2011 kl 12.22
1 av 7
Fäviken. Foto: Maria Hanberg/Sveriges Radio.
Läs innehållsförteckningen noga, tycker Mats-Eric Nilsson. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
2 av 7
Läs innehållsförteckningen noga, tycker Mats-Eric Nilsson. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Den hemlige kocken började med en glass på stranden. Foto: Alessandra Tarantino/Scanpix
3 av 7
Den hemlige kocken började med en glass på stranden. Foto: Alessandra Tarantino/Scanpix
Saftat och syltat i jordkällaren på Fäviken. Foto: Maja Hanberg/Sveriges Radio.
4 av 7
Saftat och syltat i jordkällaren på Fäviken. Foto: Maja Hanberg/Sveriges Radio.
Rom i ett skal av grisblod, en delikatess att njuta på Fäviken. Foto: Fäviken
5 av 7
Rom i ett skal av grisblod, en delikatess att njuta på Fäviken. Foto: Fäviken
Restaurangen i Fäviken. Foto: Maja Hanberg/Sveriges Radio.
6 av 7
Restaurangen i Fäviken. Foto: Maja Hanberg/Sveriges Radio.
Krögaren Magnus Nilsson.
7 av 7
Krögaren Magnus Nilsson.

Varje dag ges det ut en ny bok om mat i Sverige. Intresset för matlagning verkar vara närmast outsinligt och somliga läser kokböcker som om de vore deckare. I veckans P4 Kultur får vi höra krögaren och köksmästaren Magnus Nilsson berätta om sin matfilosofi, som utgår från självhushållet på forna tiders fjällgårdar. Och så träffar vi författaren till boken Den hemlige kocken, som slog ner som en artificiell glassbomb på våra middagsbord för några år sen.

Trender går i cirklar och likt en orm som biter sig själv i svansen är årets mattrend tillbaka där allt började. Korvstoppning till exempel, kan bli en av trenderna i år, i kölvattnet av Den hemlige kocken och misstänksamheten mot E-nummer och tillsatser.

Och vem har inte varit sugen på att kavla upp ärmarna och baka surdegslimpor eller kanske dra igång något långkok inspirerad av någon av alla dessa matmagasin eller tv-kockar? För i snitt visas 19 matprogram i tv varje vecka, vilket borde ge en fingervisning om svenskarnas intresse för mat.

P4 Kulturs krönikör Malin Sandberg ger oss den här veckan en välsmakande rapport över de senaste mattrenderna och om vikten av att vara sig själv även bland karotter och degbunkar i köket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".