Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla

P4 Kultur tipsar om berättelser om mig

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 13.29
1 av 15
2 av 15
3 av 15
4 av 15
5 av 15
6 av 15
7 av 15
8 av 15
9 av 15
10 av 15
11 av 15
12 av 15
13 av 15
14 av 15
15 av 15

Hågkomster, minnen, memoarer, autofiktiva romaner... Många är namnen på berättelserna om mig.

Aktuella självbiografier:

Janne Schaffer räknas ofta som Sveriges bästa gitarrist, och har verkat i över 40 år i musikbranschen. Mitt liv som Schaffer är berättelsen om den blyge killen från Blackeberg i Stockholm, som blev en fena på gitarr och sedan dess spelat med Abba, Ted Gärdestad, Stan Getz och många fler. Boken behandlar också alla hans anekdoter – är det till exempel sant att han byggde sin första gitarr  i träslöjden? Att Pink Floyd lånade hans förstärkare – och att han spelat med Bob Marley?

Johanna Nilsson kom under hösten 2011 ut med den självbiografiska romanen Gå din väg men stanna. En uppföljare till debutromanen Hon går genom tavlan ut ur bilden från 1996. I boken berättar hon om hur hon i åratal har kämpat mot grava ätstörningar och psykisk sjukdom. Mitt i kaoset träffar hon sitt livs stora kärlek och får två bonusbarn. Först när hon är 36 år får hon diagnosen borderline, och kan äntligen få den hjälp som hon så länge sökt och behövt.

Mia Skäringers bok Avig Maria innehåller krönikor och utdrag ur hennes blogg. Med självutlämnande ögonblicksbilder beskriver hon livet; vardag, arbete, framgångar och bakslag.

Det har tagit Magnus Utvik 25 år att bearbeta tiden som han var medlem i det kommunistiska partiet KPS. Han gick med som 17-åring och blev en troende stalinist. I Med Stalin som gud - tre tonår i en kommunistisk sekt, berättar han om ungdomsåren och vilket avtryck de gjorde både i honom och andra partimedlemmar som han lärde känna då.

Karl Ove Knausgård kom våren 2012 ut med den fjärde delen av Min kamp på svenska. De autofiktiva böckerna är totalt sex till antalet och inledningsvis är det Knausgårds förhållande till sin pappa som står i fokus. Han berättar öppet om familjen, hur det är att lämna Norge för Sverige och sökandet efter kärlek och vänskap.

Sångerskan Kajsa Grytt har skrivit Boken om mig själv. Berättelsen om henne och Tant Strul tar avstamp i Roskilde 1985, då The Clash spelar. Vännerna från Imperiet och Ebba Grön är också där, vid scenen och vrider sig i frustration över att tiderna redan då var nya och inte som förr.
Skådespelaren Michael Nyqvist kom 2009 ut med självbiografin När barnet lagt sig. En stark och komprimerad berättelse om hur han letar efter sina biologiska föräldrar och sitt ursprung och till slut finner dem. 

Nils Petter Sundgren har skrivit självbiografin Inte bara bio. Men visst är det mycket bio i Mr Filmkrönikans memoarer. Inte bara... Men nästan. Intressant lika fullt. Han som har ägnat livet åt andras berättelser, är själv en god berättare med mycket på hjärtat.
Ingrid Betancourt var senatorn som siktade på att bli Colombias nästa president, men som tillfångatogs av Farcgerillan och hölls fången i djungeln i flera år. I Även tystnaden har ett slut berättar hon om den svåra tiden, om kampen för att överleva bland soldater och medfångar.

Patrik Sjöberg, har skrivit självbiografin Det du inte såg tillsammans med författaren och journalisten Markus Utteman. Boken slog ner som en bomb i Sverige i april förra året. Den egna berättelsen som han burit inom sig sedan han var ung har skapat en debatt om hur barn ska kunna skyddas från sexuella övergrepp.
Torgny Lindgrens hyllade självbiografi från 2010 heter Minnen. Fast själv hävdar han att han inte har några utan att han sedan ett halvt sekel har försörjt sig på sina inbillningar. Minnen, inbillningar eller hallucinationer; det får vara hur det vill med den saken. Lindgren bjuder på en riktig läsupplevelse.

Skådespelaren Morgan Alling skildrar sin uppväxt i Kriget är slut, som kom ut 2010. Efter att hans alkoholiserade mamma hamnat på behandlingshem skiljs Morgan och hans bror åt och skickas från fosterfamilj till fosterfamilj. Det är humor, revanschlystnad och en fosterpappa som faktiskt vågar ställa krav som gör att eländet tar slut. Det är inte stor litteratur, men det är äkta.


P4 Kultur gillar:

Martin Kellerman, tecknaren som skildrar sitt eget och vännernas liv i serien Rocky berättade i en intervju att han kunde se sig själv som gammal; han sitter och tecknar sitt liv och drar sin sista suck med pennan  i hand. Kellerman kommer sannolikt fortsätta att teckna Rocky som 80-åring.

När Monica Zetterlund skrev sin självbiografi tillsammans med Tom Alandh, fick den titeln Hågkomster ur ett dåligt minne. Men så dåligt kan det inte ha varit. Läsarna får möta storheter som Stan Getz, Sammy Davis, Bill Evans och svenska högt älskade artister som Beppe Wolgers och Hasse och Tage. När Tage Danielsson beskrev Monica blev det med ord som "En nattklubbsdrottning doftande av logar. Ett lingonris som satts i cocktailglas. En blond negress från Värmlands huldraskogar." Monica var mycket. Sina hågkomster har hon även läst in på ljudbok.

Janet Frame från Nya Zeeland har skrivit om sitt liv i trilogin som brukar samlas under namnet En ängel vid mitt bord, som egentligen är titeln på den andra boken i serien. I självbiografierna berättar hon om hur hon gömde sig bakom en diagnos som schizofren och hur hon flydde in på olika mentalsjukhus låsta avdelningar. Det var även nära att hon föll offer för tidens brutala behandlingsmetod lobotomi, men läkaren hade läst hennes nyutkomna debutroman och i ett nu blir hon av med både diagnos och undkommer operationen. Världen rasar för Janet Frame; vem är hon då, om inte schizofren? En mycket läsvärd självbiografi som tar sin början i barndomshemmet och syskonen som hon håller så hårt av.

Man kan fråga sig hur många gånger Björn Ranelid har varit på löpsedlarna de senaste åren. Få svenska författare är så omskrivna som han, och få författare har retat så många. Men även om det är många, så är det ändå alldeles för få som har läst hans självbiografi Till alla människor på jorden och i himlen. För de som har läst den borde vara helt ointresserade av frisyrer, dialekter och uppknäppta skjortknappar; de borde ha insett att om det är något Ranelid verkligen är, så är det en berättare av rang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".