Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, kultur och nöje i P4 Stockholm

Blåbärslax med vårkål

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 10.01
Blåbärslax med vårkål
(6:52 min)
Ulrika Hoffer.

Ulrika Hoffer är kokboksförfattare och ger här ett recept på lax med ett oväntat tillbehör: blåbär. Går att laga på en kvart!

Blåbärslax med vårkål (4 personer)
500 gram lax (med skinn)
1 paket frysta blåbär (ca 200 g)
2 lime
1 syrligt äpple
1 huvud spetskål (eller sommarvitkål)
3 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra. Häll blåbären över laxen och ställ in i ugnen i 8-10 minuter (hellre en minut för kort än en minut för länge! Torr lax är trist!).

Medan laxen är i ugnen skär du kålen i fina strimlor. Massera den gärna lite, så att den mjuknar och blir behagligare att äta. Skär äpplet i tärningar, låt skalet sitta kvar. Pressa över lime och tillsätt olivolja. Salta, peppra och rör ihop äpplet och dressingen med kålen.

Kan ätas som det är eller serveras med valfritt tillbehör, exempelvis råris eller quinoa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".