Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Musik, kultur och nöje i P4 Stockholm

Recept: Choucroute

Publicerat fredag 27 juli 2012 kl 11.30

Fläsk, kål och korv – choucroute på Jens Linders vis från kokboken ”Fest med LCHF”  som ges ut i september.

Surkål är en av mina favoritingredienser och choucroute är klassisk festmat i både Tyskland och Frankrike, som blivit inne på senare år när folk återupptäckt det rustika. Det här är min egen version. Jag brukar köpa hela syrade kålhuvuden. Men man kan förstås använda färdigstrimlad också. Vitt vin och kummin är vanligare smaksättare, men jag har valt dill och rött vin för att det ger än fylligare smak.

2 timmar

Ingredienser:

700 g surkål, hel eller strimlad (finns på burk, i påse och lösvikt)

600 g rimmat fläsk (eller kallrökt) i bit

300 g Thüringer Bratwurst eller annan färsk stekkorv

2 msk smör + 1 msk matolja

2 dl oekat rött vin, eller

torrt vitt

2 1/2 dl kalvbuljong eller annan

buljong

1 tsk dillfrön (eller kummin)

salt

1. Om du har fått tag på hel surkål, skär den i grova strimlor. Skär fläsket i kuber om 1 centimeter. Pricka korvarna med en gaffel.

2. Fräs fläsket och korven lätt i en stekpanna med smör och olja. Lyft upp dem och lägg i en rymlig gryta.

3. Fräs surkålen en stund i det överblivna fettet i stekpannan. Lyft även över surkålen i grytan och häll på fettet.

4. Tillsätt vin, buljong, dillfrön och något kryddmått salt. Sjud under lock i 60–90 minuter på riktigt låg värme.

5. Smaka av koket. Man kan servera på en gång, men frågan är om detta kok inte blir godare om det får stå och mogna över natten i kylen. Då värmer man bara upp alltsammans på medelgod värme igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".