Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som hycklar och skiter i allt. Allt under ledning av Magnus Uggla.
4/11

Fredagsdrink - Absolut Absinth Madness

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 15.56
"Minns man något från gårdagskvällen har man druckit något annat"
(9:23 min)
1 av 6
Franska beska droppar. Det påminner om lakrits tyckte Magnus som läppjade i sig ur ett glas. Foto: Ibban / Sveriges Radio
2 av 6
Omsnackad starksprit med franska anor. Lär dig hur du blir kung i baren på absinth. Foto: Ibban / Sveriges Radio
3 av 6
Här skakar Andres Basile Leon, bartender från Le Rouge en "corps revival". Efter fyra är du nykter igen om du är bakis. Foto: Ibban / Sveriges Radio
4 av 6
Du blir ingen Kung i baren om du inte först investerar i en absinthfontän och en ishink. Foto: Ibban / Sveriges Radio
5 av 6
DGrön fe i flaskan eller inte. Fredagsdrinken fick Anders Backlund att ta sig för pannan. Foto: Ibban / Sveriges Radio
6 av 6
Den snajdiga fontänen med iskallt vatten för att Absinth kommer till sin rätta. Blandas helt efter smak. Foto: Ibban / Sveriges Radio

Släng ishinken och fram med absinthfontänen. Här är spriten som SKA drickas som fördrink, som återställare och som som ritual.

Andres Basile Leon förklarar varför ...

Andres Basile Leon som är bartender på Le Rouge reder ut vad det är som EGENTLIGEN gör oss galna när vi dricker Absinth. För den där gröna fen från filmen är det då ikke.

Så blir du Kung i Baren - lär dig blanda Absinth som ett proffs 

Andres Basile Leon som är bartender på Le Rouge reder ut vad det är som EGENTLIGEN gör oss galna när vi dricker Absinth. För den där gröna fen från filmen är det då ikke.

Fixa absinth-party

För att få till den där riktigt franska stämningen när man dricker sin absinth är det ett par saker man bör tänka på. Hela ritualen kring att dricka just absinth har sina anor och det ryktas om än i dag att det är en spritsort som vi blir galna av. Malört, kryddor och hög alkoholhalt är en kombination som kan få den tuffaste att vekna.

Du behöver:

  • vackra välkylda glas
  • absinthskedar med små hål i
  • bitsocker
  • vatten
  • absinth (röd eller grön eller båda delar)
  • is

Gör så här:

  • servera varje gäst absint i ett glas
  • placera den speciella skeden med en bit socker över glaset
  • droppa vatten över sockerbiten så att den smälter ner i glaste
  • rör om med skeden.

Hur man blandar sin absinth är något var och en individuellt måste komma fram till. Det finns inga rätt eller fel. Vissa gillar sin ren utan vare sig vatten eller sockerbit. Andra vill gärna låta smakerna luftas genom att spä ut den ordentligt tills vätska antar en nästan grumlig ton.

Smaka dig fram och tänd gärna lite levande ljus och dämpa belysningen. Hoppa i den lilla svarta eller sätt på dig din bästa kavaj. Dra på Edith Piaff i högtalarna och låt den gröna fen ta ditt blodomlopp i besittning.

Corps revival  

För den som vill komma tillbaka på bana efter en blöt kväll kan testa att blanda till en så kallad "Pick me up". En sorts kategori av drinkar som funkar extra bra som återställare eller före maten. Skaka ett par droppar absinth. röd eller grön, tillsammans med gin, cointreau  
, starkvin och is. Servera i små kupetter som gärna också kan ha fått stå i frysen ett tag eftersom drinken gör sig bäst iskall.

- Det är en klassisk cocktail som man helst ska dricka i fyra klunkar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".