Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som hycklar och skiter i allt. Allt under ledning av Magnus Uggla.
11 november

Rösta på din favorit i bakelsetävlingen

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 18.38
1 av 22
Eftersom Kung Uggla är en rätt salt kille med hetta har jag tillägnat honom en tapas-bakelse. Linda Ekström.
FINALIST: Chris Henricsson i Lammhult har bakat "Kung Ugglas skinpaj i choklad".
2 av 22
FINALIST: Chris Henricsson i Lammhult har bakat "Kung Ugglas skinpaj i choklad".
Men Chris börjar tappa modet ... lördag morgon en vecka senare och armarna är tröstätna...
3 av 22
Men Chris börjar tappa modet ... lördag morgon en vecka senare och armarna är tröstätna...
FINALIST: Nina Johansson har bakat "Med passion för Uggla"
4 av 22
FINALIST: Nina Johansson har bakat "Med passion för Uggla"
FINALIST: Joakim Smedberg från Kinnekulle har bakat "Kung i baren".
5 av 22
FINALIST: Joakim Smedberg från Kinnekulle har bakat "Kung i baren".
FINALIST!: Birgitta Willén i Hölleviken har bakat "Kungligt rockigt glammigt"
6 av 22
FINALIST!: Birgitta Willén i Hölleviken har bakat "Kungligt rockigt glammigt"
Ebba och Fritz. Va ska man ta livet av sig för när det finns så här goda bakelser!?
7 av 22
Ebba och Fritz. Va ska man ta livet av sig för när det finns så här goda bakelser!?
Uggla med smak av citron - eftersom han e så sur
8 av 22
Uggla med smak av citron - eftersom han e så sur
Oscar Hanssons Kung Uggla-kladdkaka.
9 av 22
Oscar Hanssons Kung Uggla-kladdkaka.
Ralf Nordeke är en glad pensionär som vägrar bli över 30. Han har gjort en Uggla-maräng.
10 av 22
Ralf Nordeke är en glad pensionär som vägrar bli över 30. Han har gjort en Uggla-maräng.
Madeleine Ekelunds "Fula gubbar"
11 av 22
Madeleine Ekelunds "Fula gubbar"
Bakelsens grund bygger på den kaka som vann pris för Sveriges godaste häromåret för du förtjänar det bästa =). Emelie Pilthammar
12 av 22
Bakelsens grund bygger på den kaka som vann pris för Sveriges godaste häromåret för du förtjänar det bästa =). Emelie Pilthammar
Twittrande Uggla + kladdkaka av Emil Reinholdsson.
13 av 22
Twittrande Uggla + kladdkaka av Emil Reinholdsson.
Kung Ugglasbakelse med lakritshår, sockerkaksbotten och röda godisläppar av Janne Engström.
14 av 22
Kung Ugglasbakelse med lakritshår, sockerkaksbotten och röda godisläppar av Janne Engström.
Freddans Uggla med gelébönor i håret och kakor som solbrillor.
15 av 22
Freddans Uggla med gelébönor i håret och kakor som solbrillor.
Eva och Pär Fridströms Uggla-kladdkaka.
16 av 22
Eva och Pär Fridströms Uggla-kladdkaka.
Tävlingsbidrag med lite mer känsla. Av Linda Ekström
17 av 22
Tävlingsbidrag med lite mer känsla. Av Linda Ekström
Nathalie Lundevall från Norge tycker att Magnus är snyggare än tårtan hon gjort till hans avbild.
18 av 22
Nathalie Lundevall från Norge tycker att Magnus är snyggare än tårtan hon gjort till hans avbild.
En ung uggla samt en flertal goda muffins! David T.
19 av 22
En ung uggla samt en flertal goda muffins! David T.
Annorlunda cup cake. Alice Hedin har bakat Magnus Uggla muffins
20 av 22
Annorlunda cup cake. Alice Hedin har bakat Magnus Uggla muffins
Josefin Pilthammar har gjort en Kung Uggla i marsipan.
21 av 22
Josefin Pilthammar har gjort en Kung Uggla i marsipan.
Lakrits hallon och karamellfärgad Kung Uggla-bakelse av Elin och Erica från Göteborg som är 17 & 18 år.
22 av 22
Lakrits hallon och karamellfärgad Kung Uggla-bakelse av Elin och Erica från Göteborg som är 17 & 18 år.

Tack för alla mejl! Snålvattnet har runnit ut med mungiporna på redaktionen hela veckan och vi har läst alla recept noga noga noga.

Vi har utsett FYRA finalister. Rösta på din favorit och kom ihåg att upphovsmakaren till vinnarbakelsen får komma till Stockholm och träffa kungen - Magnus Uggla himsjälv.

Fråga

"Med PASSION för Uggla"

Värsta grymma tjejens Kung Uggla-bakelse

Jag behövde bara fundera i 4 sekunder innan jag bestämde mig för att skicka in ett bidrag. Jag vill ju visa vad jag kan. Detta måste man ju ta på 100% allvar! Klart någon som dej, KungUggla ska ha en egen bakelse! Svårt o göra en bakelse med Nitar o läder, Bobbo Viking o Joey killer. Jag fick använda all min IQ o tänka lite annorlunda.

Här har ni mitt bidrag och så här har jag tänkt:

Jag började fundera på smaken... En passionsfrukt måste ju vara med! I med att du aldrig dansar nykter så tar vi med lite Karlshamns punch och blandar det i en mörk chokladbotten.

Detta är 1:a gången jag tävlar i att göra bakelser. Mitt mål är att hålla hög standard och med lite önsketänkande så klart vara nummer 1.´

Men men, skulle du inte gilla den så är det tanken som räknas. Jag blir inte alls förbannad eller så om du dissar mig...Jag skiter i de....

Vem i hela världen kunde tro för ett par dagar sen att jag skulle göra en KungUggla-bakelse?! Spännande! Nu håller jag tummarna och hoppas att det är jag på som på fredag får känna mig som kung för en dag. 

Nina Johansson i Mörum

"Kung i baren som sockerkaka"

Joakim Smedberg med dottern Maja och fru Petra har tolkat Magnus Uggla som Kung i baren.

Här kommer ett bidrag från Kinnekulle, en egen liten tolkning av Kungen i baren! Jag lanserade idèn, sen tog min trettonåriga dotter över, lite senare även min fru så där stod jag men gott blev det! Radiomediet är ju klockrent för Sveriges sista rebell, kör så det ryker!!

Till baren använder du:

En st sockerkaka

  • En klick smör (75g)
  • 2 ägg ( vi har dvärghöns så vi kastar i minst fem st)
  • 2dl socker
  • 2tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • Lite vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Smöra och bröa en form, smält matfett o låt det svalna.Vispa ägg o socker poröst. Blanda mjöl o bakpulver och vanilj, ned med detta i äggblandningen, tillsätt smöret och mjölken, rör om.

Ned i bunken och in i ugnen ( 175 grader i ca 45minuter.)

Sen delar du kakan så du får flera olika lager, mellan dessa lager så ska du bre ut dessa smaskigheter.

  • Marsansås( finns i påseJ)
  • Kolasås
  • Vispad  grädde med kakao och vaniljsocker

Kolasåsen gör du av:

  • 2dl socker
  • 2msk kakao
  • 1dl grädde
  • 2tsk vaniljsocker
  • 1dl sirap
  • 100 g margarin

Blandas och kokas i 4 minuter . Detta brer du ut efter tycke och smak. Kungen är gjord av mandelmassa och lite annat som vi hittade hemma, som till behör har kungen fått tag i några lakritsshots……   

Väl bekomme!

Maja ,Petra o Joakim i Kinnakulle

"Kunglig - rockig - glammig"

Kunglig, rockig och glammig

Jag försökte göra en kungligt rockig bakelse, lite glammig sådär. Eftersom jag inte har en susning om vad Magnus har för farvoritsmak körde jag på vad jag gillar! Bakelsen balanserar på en upp och nervänd kaffeassiet som i sin tur står på en upp och ner vänd äggkopp!

Devils Food Cake:

  • 1 dl kakao
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2,5 dl hett vatten
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 200 g rumsvarmat smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg

Koka upp vattnet. Blanda ner kakao och muscovadosocker tills det löst upp sig. Låt svalna.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en skål. I en annan skål vispas smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (avsluta med kakaoblandningen). Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Häll ner i en smord och bröad form på 20 cm i diameter och grädda på 175 grader i 40-50 minuter. Känn med en sticka, när kakan är klar är stickan helt torr.

Chokladfrosting:

  • 300 g mjukt smör
  • 300 g florsocker
  •  45 g kakao
  • 1 dl grädde
  • 200 g mörk choklad
  • ½ tsk vaniljsocker

Gör så här:

  • Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker. Smält chokladen tillsammans med grädden och vispa ner i smörblandningen.
  • Devils food cake har jag först delat i tre bottnar och sedan använt ett glas för att stansa ut tre lika rundlar från en av bottnarna. Bred ett rejält lager smörkräm över två stycken och lägg ovanpå varandra. Täck med den sista rundeln och spritsa små toppar av frostingen på locket.
  • Dekorationen är kavlad sugerpaste som jag skurit ut som en kungakrona i toppen "Kronflikarna" är borstade med ätbart guldpulver och likaså bokstäverna. För mer glitter och glamour är små hårda guldsockerpärlor sprinklade över frostingen resp. fastlimmade (med ätbart lim) på kanten!

Birgitta Willén i Höllviken

"Ugglas skinnpaj i choklad"

Chris har bakat Kung Ugglas skinpaj som bakelse.

Magnus är ju min stora förebild i radiobruset, och givetvis skulle bakelsen få formen av hans snygga skinnjacka! Den här kakan grundar man genom att göra en klassisk kladdkaka.

Den ska innehålla:

  • 3 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 100 g smält smör
  • 1,5 dl vetemjöl

Grädda kakan på 175 grader i cirka 15-20 minuter och låt den sedan svalna. När kakan är tillräckligt kall, lägg över den på ett fat och skär ut formen av en jacka.

Glasyren. Smält 50 g smör, rör sedan i 3 dl florsocker, 5 msk kakao, 2 msk vatten och 1 vispad äggvita och bred ut glasyren över kakan. Låt skapelsen kallna än en gång, och sätt sedan igång med dekorationerna!

Kragen och detaljerna består av mandelmassa som blandats med kakao, nitarna och dragkedjorna gör man av silverkulor. Voilà! Skinnjackan är klar! Under tiden man bakar lyssnar man förslagsvis på den klassiska plattan "Vittring" och googlar tuffa Uggla-bilder för att komma i rätt stämning. 

/Chris Henricson i Lammhult

Madeleine Ekelunds "Fula gubbar"

Bakelsen består av en arraksboll klädd i grön marsipan med päronsmak dekorerad med mörk choklad.

Arraksbollar

  • 50 g mjukt smör
  • 5 dl sockerkakssmulor
  • 2 tsk kakao
  • Arrakessens eller punsch efter smak
  • 200 g grön marsipan
  • 50 g mörk choklad

Rör smöret och kaksmulorna krämigt, tillsätt sedan kakao och arrak efter eget tycke och smak. Rulla till bollar, ca 6 stycken. Kavla ut marsipanen till ca 2 mm tjocklek, använd florsocker som "mjöl" på bord och kavel för att inte marsipanen ska fastna.

Klä varje boll i marsipan. Smält chokladen i vattenbad och häll över i en sprits med ett litet hål. Spritsa solglasögon och krulligt hår på varje marsipanboll. Lägg dom färdiga "ugglorna" i en bakform.

Klart!

Och jag som bakat kakan heter: Madeleine Ekelund

"Det skiter jag i" - av My Henriksson

Kung Uggla:Det skiter jag i - av My Henriksson

Marsipan, grädde, rosa och solglasögon på toppen. My Henriksson har bakat sin tolkning av Kung Uggla med taglinen - det skiter jag i. Bra kämpat My men det nådde inte hela vägen fram.

Snyggare i verkligheten-tårtan

Nathalie Lundevall från Norge tycker att Magnus är snyggare än tårtan hon gjort till hans avbild.

Fick min första skiva (Karaoke) när jag var 5 år, har älskat honom och följt hans karriär sen dess. PS; Magnus är föresten mycket snyggare i värkligheten än på tårtan! haha.

Recept:

3-delad kak botten.
Första kak botten: 1 mosad banan
Andra kak botten: 2 dl vispad grädda, blandat med chokladsås
Sista kakbotten: Resten av grädden från en 3 dl tetra
Bre ut grädden runt hela tårtan och pynta den med det du tycker om.


Nathalie Lundevall från Norge

"Precis en sån är jag"

Tävlingsbidrag med lite mer känsla. Av Linda Ekström

Jag vågade inte riktigt lägga ned min själ i bakelsetävlingen i fredags eftersom jag var lite osäker på hur jag skulle hantera en vinst och därmed ett möte med min största idol... MEN nu vet jag att jag kan sköta ett sådant möte riktigt snyggt (om än en aning darrande) och har därmed spenderat denna regniga söndag i köket och tillägnat Kungen av kungar en TÅRTA! (en sketen bakelse är säkert tillräckligt för vanliga kungligheter - men ska man hylla Magnus känns det alldeles för ynkligt).

Dekorationen kan säkert anses vara en aning stötande för icke invigda - men som alla äkta fans vet är Stjärn...r en av Magnus bästa låtar. Men självklart råder konstnärlig frihet och du kan lika gärna skriva "jag mår illa" "Glittrande Sune" "Mrs Space" "Precis en sån är jag" "Ja just du ska va gla" eller "Kung i baren" på din hyllningstårta. Variationerna är oändliga!

Kung Uggla behöver inte vara orolig för skrivkramp, efter vårt möte i lördags har jag inget kvar som han behöver signera. 

Eller... några turné-tshirts, G (på dvd och vhs) samt ett par LP-skivor råkar jag kanske få med mig in i studion, men DET behöver han ju inte få veta innan!

Linda Ekström

Ebba och Fritz: Va ska man ta livet av sig för när det finns så här goda bakelser!?

Ebba och Fritz. Va ska man ta livet av sig för när det finns så här goda bakelser!?

Dra upp volymen så att det hörs till köket (och ja, du lyssnar ju på Kung Uggla som alltid så klart). Forma marsipan till valfritt Uggla-motiv, och in i kylen med din skapelse.

Släng ihop en chokladkaka enligt nedan.

  • 100 g smör
  • 100 g choklad
  • 4 msk kakao
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl socker
  • - Sätt ugnen på 160 grader
  • - Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  • - Smält chokladen i ett vattenbad
  • - Rör samman samtliga ingredienser.
  • - Smöra och bröa en form och häll i smeten
  • - Gräddas i 25 min.

Placera ditt Uggla-motiv på kakan, dekorera med glasyr och servera med vispad grädde!

(Det är trevligt baka kämpa på som en konditorist...)

/Ebba & Fritz (sidekick)

Elin & Ericas lakrits och hallon-Uggla

Lakrits hallon och karamellfärgad Kung Uggla-bakelse av Elin och Erica.

Vi är två tjejer från Göteborg som är 17 & 18 år. Vi har lyssnat på Magnus Uggla hela våran uppväxt och är fortfarande trogna fans så när vi såg denna tävligen var det ju såklart ett måste att delta! 
Att få träffa Magnus skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, därför hoppas vi att våran Kung Uggla tilltalar er :)

//Hälsningar Elin & Erica

Recept på Stjärn-bakelse à la Uggla

Recept på Stjärn-bakelse à la Uggla:

Uggla ska så klart ha en egen bakelse. Denna ska självklart vara i form av en stjärna med smaken av choklad, och det är väl ingen riktig Uggla-bakelse om den inte innehåller en "skvätt" alkohol, därför den med päronkonjak spetsade grädden.'

Mvh// Leif Andersson

Dyra tanter

Josefin Pilthammar har gjort en Kung Uggla i marsipan.

Då Uggla är, och har alltid har varit, Kungen så är de klart man vill vara med och tävla!
P-f och Dyra Tanter var bland de första låtarna jag och min syster kunde texterna på, och gissa om våra föräldrar var stolta när vi två, ca 5-7år gamla, satt i baksätet och sjöng högt ur vårt  Ugglaarkiv... ;)

Josefin Pilthammar

En ung uggla samt en flertal goda muffins! David T

En ung uggla samt en flertal goda muffins! David T.

Muffins

  • 2 dl socker
  • 0,5dl smält smör
  • 3 dl vetemjöl.             
  • 2 ägg
  • 1 tsk + 0,5 tsk malen kanel
  • Malen kanel
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk florsocker

Dekoration

  • Kakao (efter behag)
  • Vispgrädde ca 2 dl
  • Marmeladgodis
  • Chokladplatta
  • Oblatfjäril

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt. Smält margarin. Häll i margarin och fil och sikta ned kanel och bakpulver i smeten. Tillsätt morötter och rör om. Smeten räcker till ca 16 muffins.  Grädda i 200 grader i ca 10-12 min. När de svalnat, garnera med hjälp av nätsil (1 tsk florsocker och 0,5 tsk malen kanel).

Dekoration

Vispa ca 2 dl grädde, blanda i kakao tills grädden får vacker ”ugglefärg”. Bred ut grädden på de båda bottnarna.  Dekorera den botten som ska bli huvud: Klipp ut ögonen och fjäderpennor av en oblatfjäril. Ugglans fötter klipps ut från den runda chokladplattan samt en näbb av marmeladgodis.

Vik och lägg två muffinspapper under kroppen och huvudet som vingar.

Sätt samman huvud och kropp, ugglan är flygfärdig!  Nu är det bara att fira genom att fika loss på övriga muffins och som avslutning kanske även på ugglan.

Oscar Hanssons Kung Uggla-kladdkaka

Oscar Hanssons Kung Uggla-kladdkaka.

Recept på supergod och kladdig kladdkaka. Den är snabb och enkel att göra eftersom du rör ihop smeten direkt i kastrullen.

Ingredienser 12-16 port

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • florsocker
  • chokladsås

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Använd florsocker och choklad till att göra ett porträtt av Uggla.

/Oskar Hansson

Emilie Pilthammar

Bakelsens grund bygger på den kaka som vann pris för Sveriges godaste häromåret för du förtjänar det bästa =). Emelie Pilthammar

Bakelsens grund bygger på den kaka som vann pris för Sveriges godaste häromåret för du förtjänar det bästa =)

Recept:

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kokande vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  •  

Fyllning:

  • 125 gr smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk vaniljsocker
  •  
  • På:
  • Grädde
  • Kakao och florsocker alt oboy
  • Färska bär
  • Choklad

Gör så här:

  • Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. Häll detta  omväxlande med kokande vatten i kastrullen samtidigt som du vispar.
  • Smöra och bröa en form, häll i smeten och ha nederst i ugnen cirka 35 minuter i 200 grader.
  • Ta ut kakan och dela den i mitten.
  • Smält smör i en kastrull med mjölken och vaniljsockret. Låt det koka till sig i cirka två minuter.
  • Häll hälften på en botten, lägg ihop dem och häll resten över.
  • Låt detta stå täckt över natten.
  • Skär ut en fyrkant. Vispa grädden med kakao och florsocker (efter smak) och fördela runt fyrkanten.
  • Lägg bär ovanpå och chokladfigurer.
  • De som är på denna kakan gör man väldigt lätt genom att smälta choklad och spritsa på ett smörpapper i den form du vill ha, i detta fallet en krona och ett U med glasögon.
  • Ät!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".