Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
INTERNET

Spambloggar och Googledrömmar

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 16.49

I takt med att Googles makt ökar har också försöken att överlista denna sökmotorsjätte ökat. Sökmotorsoptimering upphöjs i princip till vetenskap när höga listplaceringar i Googles sökordsträffar blivit beviset på framgång.
   Medieormens redaktör Cecilia Djurberg hittade plötsligt en spamblogg som bar hennes namn och började fundera.

Jag har en hobby, som jag vet att jag delar med några journalistkollegor och säkert ett större antal andra offentliga personer. Jag googlar mej själv lite då och då för att kolla om nån skriver nåt om mej, eller på ett eller annat vis hänvisat till mej eller något jag skrivit. Med ett ovanligt namn som mitt är det enkelt och rätt fort gjort.
   Även om det finns en person till som  heter som jag (hon bor i Töcksfors, vi har aldrig träffats) så är det i regel så att de första 10 sidorna med träffar på vårt ovanliga namn brukar handla om mej. Jag menar inte att skryta alls, jag har tolkat det som att jag är mer aktiv på nätet än min namne, som genererar en och annan träff på Eniro, någon lokal brukshundsklubb samt en idrottsförening.

Nyligen dök en joker upp bland mina sökträffar. En blogg som har rubriken Cecilia Djurberg och som är en typisk så kallad spamblogg . Den publicerar, sedan ett par veckor tillbaka, rätt illa skrivna texter som är fulla av textreklam och länkar till olika företag. Irriterat skrev jag om detta på Twitter och funderade en stund över om det här på något sätt skulle kunna skada min trovärdighet som journalist och anställd på Sveriges Radio. Som publicservicemedarbetare har man rätt höga krav på hur man uppför sig i offentligheten och om jag hade varit nyhetsreporter och smällt upp en sån här oseriös blogg på fritiden i syfte att tjäna pengar skulle jag nog formellt sett kunna riskera mitt jobb. SR:s reportrar ska vara oberoende och opartiska.

Jag hittade inga kontaktuppgifter till den eller dem som ligger bakom ”fuskbloggen” som så att säga kapat mitt varumärke, och i ärlighetens namn tror jag inte det skulle hjälpa om jag skällde ut dem. Och i ärlighetens namn är det väl egentligen inte så farligt det som den där bloggen håller på med. Det hade faktiskt kunnat vara mycket värre innehåll i den, tröstar jag mig snabbt med (och kollar den just därför med jämna mellanrum från och med nu) 
   Men kort efter mitt utfall på twitter får jag mejl från Lars Wiklund (twittrar som @lassegw ) som fördjupat sig i verksamheten med såkallade spambloggar på sin egen blogg som heter just Spambloggar.se. Jag bad honom skriva något om fenomenet till Medieormen och här är hans inlägg, som förklarar närmare vad dessa spambloggar pysslar med, läs hans text här: Att stjäla en identitet och varumärke

Något helt oskyldigt bus är det alltså inte fråga om utan systematiska fultrick från skrupelfria sökmotorsoptimeringskonsulter. Enligt Lars Wiklund kan vissa SEO-konsulters metoder till och med sorteras in i under organiserad brottslighet:

Samtliga tre kriterier för organiserad brottslig verksamhet är uppfyllda när jag betraktar vissa bolags verksamhet i SEO-branschen. Mer än en person eller part, stölder av olika slag och sist uthållighet i tiden.


Vad den här sortens verksamhet kan betyda i ett större perspektiv är en rätt stor fråga. Men så länge man mäter framgång i vad man får för listplacering på Google lär SEO-konsulter, såväl seriösa som oseriösa, ha gott om betalningsvilliga kunder som ibland tummar på sin trovärdighet. Man kan bara undra försiktigt hur många mediehus som lockas av dylika metoder när annonsörerna ber om siffror över webbtrafiken?

Uppdaterat:
Spambloggen som tidigare hette Cecilia Djurberg har
nu bytt namn till "Cecilia Dubas blogg". Tackar för det. Undrar vem Cecilia Duba är och vad hon tycker om det hela.

Cecilia Djurberg
redaktör för Medieormen
Twitter: @ceciliadjurberg
E-post: cecilia.djurberg(a)sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".