Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DIGITALRADIO

Mats Åkerlund: "Vart går radion i Europa?"

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 11.02

DIGITALRADIO. Är Storbritannien verkligen på väg mot en avstängning av FM? Det är frågan efter ett uppmärksammat möte i London.
   Mats Åkerlund, strategiansvarig för digitala medier på Sveriges Radio, fortsätter att diskutera radions digitalisering.

Det finns stor anledning för såväl politiska beslutsfattare som radioansvariga i Sverige att hålla ett öga , om än kritiskt, på vad som sker i Europa under de närmaste åren. Det gäller inte bara Storbritannien, utan också Tyskland och Norge. Frågan är när vägledning finns att hämta utomlands? Att radion måste sända både via traditionell broadcasting och via internet är alla i branschen överens om. Men hur är egentligen förutsättningarna för en, enligt många, nödvändig digitalisering av marknäten?

Nyligen hölls en stor konferens i anrika BBC Broadcasting House i London. Både den brittiske kulturministern Ed Vaizey och BBC:S radiochef Tim Davie (Director, Audio and Music) gav sin syn på  övergången till ett digitalt sändarnät för radion.  Jag ska återkomma till Londonmötet.
   Låt oss börja med Norge. Den norska radiobranschen får nu ligga i ordentligt för att göra läxan efter Stortingets beslut i somras att stänga av FM för de stora aktörerna, tidigast 2017 men allra senast 2019. Om ett par år, låt säga 2013, bör det stå ganska klart vart Norge är på väg.

Tyskland, Europas största ekonomi, lanserade efter sommaren nationell digital marksänd radio via DAB+. Det satte fart på både radiotillverkare och radiohandel, vilket syntes på den stora IFA-mässan i Berlin i september. Men det tar säkert ett par år innan situationen i Tyskland, som nu fått 12 nationella digitala radiokanaler, tål att utvärderas. Så säg 2013 även där. Särskilt intressant blir det att se hur det kommer att gå för den kommersiella fotbollskanalen "90elf - Dein Fußball-Radio", som sänder alla matcher från tyska Bundesliga.

Det finns naturligtvis fler länder att ha under uppsikt. Både Schweiz och Danmark har kommit långt med sina digitala marknät, medan till exempel Frankrike tagit time-out och fortsätter att vara ett frågetecken när det gäller utbyggnaden av digital radio. Men ska man spana på tre enskilda länder så är det nog Norge, Tyskland och Storbritannien som kommer först.
   Vad alla som förordar ett nytt digitalt marknät länge har spanat efter är förstås det stora genombrottet. Ett genombrott på europeisk nivå syns inte i kikarsiktet, även om flera av radions organisationer nu diskuterar en harmonisering i Europa, senast i Bryssel i början av oktober.

Men genombrott i enskilda länder? Vad händer egentligen i Storbritannien? Utan att vara varken överoptimistisk eller överpessimistisk inför frågan om radion inom överskådlig tid kan få tillgång till ett modernt digitalt marknät, känns det som om situationen i Storbritannien är på väg mot något slags avgörande och därför blir särskilt intressant att följa.
   Det har i och för sig sagts tidigare, men det är ändå i det perspektivet som konferensen "Drive to Digital" i London den 18 oktober bör ses.

Både kulturministern och högste radiochefen från BBC var på plats. De hanterade vältaligt de kritiska aspekter på digital radio som finns, vilket var förväntat. Men både Tim Davie och Ed Vaizey var ovanligt tydliga när de uttalade sig om de närmaste åren. Även i Storbritannien kan 2013 vara ett år att ha under uppsikt.
   Tim Davie talade optimistiskt om en brytpunkt:
   – Now I believe that after a good two years of progress, not least due to the efforts of car manufacturers, we are arriving at a tipping point. Suddenly the game is changing and the route to a switchover is now clearer than it has ever been.

Kulturminister Ed Vaizey hoppades kunna fatta ett beslut under 2013:
   – Switchover is the point when all national and large local services will only be available on digital platforms."  "As I have said previously it remains my desire to make a decision on switchover in 2013.  It will be an evidence based decision, drawing on everything we have learnt and the decisions we have made through the Action Plan.  This decision would provide clarity for all elements of the market, unlock funding for new coverage build-out and present a clear message to consumers that switchover is not a matter of 'if' but 'when’.

Så vad ska man tro? Säger de båda talarna bara vad de måste säga på en konferens om digital radio eller kommer de att leda Storbritannien mot en switchover? Döm själva, här är talen:

Kulturminister Ec Vaizey
Tim Davie på BBC

Bilbranschen, som var väl representerad på konferensen, kom med följande nyhet: "Making the announcement at today’s first ever ‘Drive to Digital’ conference about in-car DAB, the Society of Motor Manufacturers and Traders also unveiled a new generation of ‘behind the dashboard’ adapters which will add digital radio to exiting analogue devices."

Mats Åkerlund
strategiansvarig för Digitala medier, Sveriges Radio

FOTNOT
Konferensen "Drive to Digital arrangerades av DigitalRadioUK i samarbete med bilindustrin.

Ett par exempel på rapporteringen i media:
Radio Today: "One in five new cars have DAB as standard"
The Guardian: "BBC to fund rollout of DAB radio to 97% of population"

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".